Poslanci sa pre kontrolovanie listov obrátili na ombudsmanku

TA3 TASR
5.5.2017 17:52

Možným porušením práva občanov na listové tajomstvo, ku ktorému malo dôjsť v Kancelárii Národnej rady, by sa mala zaoberať verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. S podnetom sa na ňu obrátili poslanci Ondrej Dostál, Peter Osuský (obaja SaS), Zuzana Zimenová a Viera Dubačová (nezaradené).

Poslanci sa pre kontrolovanie listov obrátili na ombudsmanku
SITA

Ochrana listového tajomstva

Poslanci namietajú, že k porušeniu základného práva na ochranu listového tajomstva došlo vydaním rozhodnutia vedúceho Kancelárie NR SR Daniela Guspana, ktoré sa týkalo zabezpečenia manipulácie s doručenými zásielkami.

"Keďže v bode 3 predmetného rozhodnutia sa uvádza, že kancelária splnomocňuje zamestnancov podateľne 'otvoriť obyčajné listové zásielky adresované poslancom NR SR, pri ktorých nie je uvedený odosielateľ alebo je odosielateľom fyzická osoba' a v bode 5 predmetného rozhodnutia sa uvádza, že 'zásielky, ktoré obsahujú vulgarizmy alebo majú dehonestujúci charakter, zamestnanec podateľne nebude evidovať ani postupovať adresátovi, ale ich na dobu 3 mesiacov odloží a po tejto dobe skartuje', je zrejmé, že zamestnanci Kancelárie NR SR kontrolovali zásielky určené poslancom NR SR nielen z hľadiska prítomnosti nebezpečných látok, ale aj z hľadiska ich obsahu," argumentujú poslanci.

Odvolávajú sa na ústavu

Tvrdia, že takýmto postupom došlo k porušeniu listového tajomstva, ktoré zaručuje Ústava SR. V nej sa píše, že "Nikto nesmie porušiť listové tajomstvo ani tajomstvo iných písomností a záznamov, či už uchovávaných v súkromí, alebo zasielaných poštou, alebo iným spôsobom, pričom výnimkou sú prípady, ktoré ustanoví zákon". Podľa Dostála síce slovenský právny systém stanovuje viaceré výnimky zo zákazu porušovať listové tajomstvo, "ani jednu však nemožno podľa nášho názoru aplikovať v tomto prípade".

Poslanci podnetom žiadajú verejnú ochrankyňu práv, aby situáciu preverila a zistila, či došlo k porušeniu ústavou garantovaného práva na ochranu listového tajomstva, či protiprávny stav ešte pretrváva, alebo bol odstránený a aké boli prijaté opatrenia, aby k podobnému zásahu do ústavných práv v budúcnosti nedochádzalo.

Kancelária NR SR ešte vo štvrtok oznámila, že v Guspanovom rozhodnutí došlo k zmenám. "Bezpečnostné preverovanie listových zásielok zostáva v štandardnom režime, teda realizujú ho naďalej zamestnanci podateľne Kancelárie NR SR. Úprava nastane iba v prípade, ak si poslanec NR SR želá byť prítomný pri realizácii bezpečnostnej previerky podozrivej zásielky," informovala kancelária.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok