Napätie vo Francúzsku sa stupňuje, Le Penovú zasypali vulgarizmami

TA3 ČTK
5.5.2017 17:22

Vo Francúzsku sa končí predvolebná kampaň a napätá atmosféra sa s blížiacim druhým kolom prezidenských volieb stupňuje. Od polnoci až do uzavretia volebných miestností v nedeľu večer nemôžu kandidáti verejne vystupovať. Stihli však ešte navštíviť francúzske katedrály.

Väčšinu demonštrantov, ktorí v Remeši pripravili Le Penovej nepríjemné chvíle, tvorili podľa francúzskych médií stúpenci Macronovho hnutia Vpred! a Nepodrobeného Francúzska ľavicového radikála Jeana-Luka Mélenchona, ktorý vypadol v prvom kole volieb. Hoci Mélenchon nedal svojim stúpencom pokyn, ako v druhom kole hlasovať, nakoniec dal najavo, že je rozhodne proti šéfke Národného frontu.

Incidenty v Remeši následne Le Penová ostro odsúdila a obvinila Macronových priaznivcov z násilia na posvätnom mieste. Katedrálu navštívila s Nicolasom Dupont-Aignanom, ktorý v prvom kole dostal skoro päť percent hlasov a ktorému potom sľúbila výmenou za jeho podporu premiérske kreslo. Podľa denníka Le Parisien ich cesta mala byť signálom pre milióny francúzskych katolíkov, ktorí s krajnou pravicou zdieľajú odpor proti interrupciám a manželstvám sexuálnych menšín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok