Český premiér otočil. Demisiu nepodá, chce odvolať Babiša

TA3 ČTK TASR
5.5.2017 10:47

Česká vládna kríza je čoraz zamotanejšia. Premiér Bohuslav Sobotka pred kamerami oznámil, že skôr avizovanú demisiu podať nechce, naopak, chce odvolať ministra financií Andreja Babiša. Ten čelí daňovej kauze aj kauze nahrávky. Hovorca hlavy štátu pritom platnosť návrhu na Babišovo odvolanie spochybnil.

Sobotka volí iné riešenie

Sobotka na tlačovej konferencii po zasadaní užšieho vedenia ČSSD uviedol, že nepodá demisiu, ktorú v predchádzajúcich dňoch avizoval, a zvolí iné riešenie. Dôvodom je podľa neho vybočenie prezidenta Miloša Zemana z ústavných zvyklostí a praxe. Zeman totiž mienil demisiu pochopiť len ako výmenu predsedu vlády, nie ako pád celého kabinetu.

Pochybnosti o platnosti návrhu na odvolanie vicepremiéra a ministra financií ČR Andreja Babiša z funkcie vyjadril Jiří Ovčáček, hovorca prezidenta Miloša Zemana. Podľa jeho názoru Ústava ČR neráta s možnosťou uvedenia konkrétneho dátumu odvolania, ktorým je v dokumente 9. máj.
Úrad vlády ČR však ústami hovorcu Martina Ayrera úvahy o neplatnosti dokumentu odmietol s tým, že sa rovnako postupovalo aj v minulosti a hlava štátu návrhom vyhovela, informovali české médiá.

"Návrh na odvolanie ministra financií Andreja Babiša už bol doručený do kancelárie prezidenta republiky. Pán prezident sa s dokumentom podrobnejšie zoznámi až v pondelok 8. mája. Nie je potrebné ponáhľať sa. Pán premiér sa aj v tomto prípade prejavil ako človek, ktorý ústavu Českej republiky nielen nepozná, ale zrejme ňou hlboko pohŕda," konštatoval ešte skôr Ovčáček.

ANO: Premiér zmenil trikrát názor

Babišovo hnutie ANO však trvá na odvolaní Sobotku. Pokým český premiér nepodá demisiu, nebude ANO pokračovať v rokovaniach o riešení vládnej krízy a prípadnom pokračovaní kabinetu v súčasnom koaličnom pôdoryse. Zhodlo sa na tom po dvojhodinovom rokovaní predsedníctvo hnutia. "Ohľadom prípadnej demisie vlády premiér zmenil názor trikrát," zdôvodnil stanovisko podpredseda strany Richard Brabec.

Na koaličné rokovania zástupcovia hnutia ANO síce prídu, ale predstaviteľom ČSSD a KDU-ČSL oznámia iba svoje stanovisko, prípadne im ho vysvetlia.  Hnutie má ďalej jasno v tom, že kabinet musí pokračovať s ministrom financií Andrejom Babišom. Z mien, ktoré sa začali skloňovať v súvislosti s vymenovaním nového predsedu vlády, sa hnutiu ANO podľa Brabca najviac pozdávajú minister zahraničia Lubomír Zaorálek a vicepremiér Pavol Bělobrádek.

Zeman na Babišovej strane

Český prezident Miloš Zeman by chcel vymenovať za premiéra Lubomíra Zaorálka alebo Milana Chovanca (obaja ČSSD). Avšak ak ponuku odmietnu, Zeman nevylučuje, že riadením vlády poverí šéfa ľudovcov (KDU-ČSL) Pavla Bělobrádka.

Prezident je zároveň za to, aby Babiš zostal v kresle ministra financií. Prezident sa jasne postavil na stranu Babiša, ktorého problémy boli dôvodom Sobotkovej demisie. O Babišovom odchode z vlády "nemôže byť ani reči", povedal Zeman.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok