Ruský súd potrestal vydavateľstvo, dôvodom je sporný Krym

TA3 ČTK
5.5.2017 09:09

Ruský súd vymeral pokutu moskovskému vydateľstvu AST za to, že na mapách v školskom atlase sa neoznačuje Krymský polostrov ako súčasť Ruskej federácie.

Ruský súd potrestal vydavateľstvo, dôvodom je sporný Krym
wikipédia

Vydateľstvo má zaplatiť 100.000 rubľov za "nesprávne vyobrazenie geografických objektov a narušenie technických pravidiel a noriem". Proti rozsudku sa ohradilo a chce sa odvolať. Rusko-ukrajinský Krym vojensky obsadilo pred tromi rokmi a po náhlivo zorganizovanom referende územia anektovalo. Drvivá väčšina štátov sveta to neuznáva, Ukrajina stále Krym považuje za súčasť svojho územia a nevzdáva sa plánov na jeho návrat.

Ruské vydateľstvo tvrdí, že jeho údajné pochybenie nebolo zámerné, išlo vraj o technickú chybu. Ďalšou chybou podľa priznania vydavateľa bolo umiestnenie názvu ruského mesta Chabarovsk na území Číny. Problémy s príslušnosťou Krymu mal nedávno aj Kazachstan, aj keď presne opačné. Tamojšie ministerstvo školstva muselo stiahnuť a opraviť učebnice, kde bol Krym vyznačený ako ruské územie. Ukrajina proti takémuto vyobrazeniu ostro protestovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok