Bezpečnostná rada OSN odsúdila útok na mierovú misiu v Mali

TA3 TASR
5.5.2017 07:29

Bezpečnostná rada OSN odsúdila na svojom štvrtkovom zasadnutí útok na mierovú misiu OSN nasadenú v Mali.

Bezpečnostná rada OSN odsúdila útok na mierovú misiu v Mali
ilu foto SITA/AP

Raketový útok

V stredu pri raketovom útoku na tábor príslušníkov mierových síl OSN neďaleko letiska v malijskom meste Timbuktu prišiel o život vojak pochádzajúci z Libérie a ďalších deväť - osem Libérijčanov a Švéd - utrpelo zranenia.

K zodpovednosti za tento čin sa prihlásila džihádistická skupina Džamáat nusrat al-islám wal-muslimín, čo možno preložiť ako Podpora islamu a moslimov. Organizácia vznikla v marci zlúčením troch extrémistických skupín.

Únosy i násilnosti

Členovia Bezpečnostnej rady vyzvali vládu v Mali, aby urýchlene vyšetrila pozadie celého útoku a osoby zaň zodpovedné predviedla pred súd. Orgán OSN ďalej upozornil, že útoky namierené proti členom mierových misií sa v súlade s medzinárodným právom môžu posudzovať ako vojnové zločiny.

Sever Mali sužujú nepokoje od konca roku 2012, keď ho obsadili islamisti napojení na al-Káidu. Napriek intervencii francúzskych síl v roku 2013, ktoré islamistov vytlačili z ich bášt v malijskej púšti, tam stále dochádza k sporadickým ozbrojeným incidentom a únosom, pričom násilnosti sa odohrávajú aj v južnejších oblastiach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok