Riešenie pre Grécko: Zaviesť popri eure ďalšiu menu

SITA
29.3.2012 10:25

Podľa guvernéra poľskej centrálnej banky Mareka Belku európska stratégia pomoci Grécku nefunguje a krajina by skôr mala zvážiť zavedenie duálneho menového systému.

Riešenie pre Grécko: Zaviesť popri eure ďalšiu menu
SITA

Európska stratégia zachrániť Grécko pred bankrotom je "beznádejná“ a Atény by namiesto toho mali zvážiť možnosť zavedenia duálneho menového systému. Vyhlásil to guvernér poľskej centrálnej banky Marek Belka. "Vyzerá to tak, že krajina potrebuje po určitú obmedzenú dobu špeciálny systém,“ citoval Belku nemecký denník Financial Times Deutschland. Belka ďalej tvrdí, že netlačí na odchod Grécka z eurozóny, avšak podľa neho by sa mala zvážiť možnosť, že by krajina pre svoje vnútorné potreby zaviedla platobný nástroj, ktorý by sa týkal hlavne verejného sektora.

Guvernér poľskej centrálnej banky ďalej uviedol, že v rámci duálneho menového systému by úspory v bankách zostali v eurách a nestratili by tak svoju hodnotu. Mzdy by však boli vyplácané v novej menej, ktorá by bola slabšia oproti euru. Táto "skrytá devalvácia" by tak zlacnela grécke tovary a služby a zlepšila konkurencieschopnosť krajiny, myslí si Belka. "Gréci budú musieť podniknúť ďalšie obete, týmto spôsobom sa tak stane aspoň civilizovanou cestou,“ povedal Belka. Podľa neho je európska stratégia, v rámci ktorej Grécko výrazne znižuje ceny a mzdy, beznádejná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok