Pápež stretnutím s Fidelom ukončil svoje stredoamerické turné

SITA, TA3
28.3.2012 22:03

Pápež Benedikt XVI. v stredu ukončil svoje stredoamerické turné stretnutím s kubánskym revolucionárom Fidelom Castrom. Stalo sa tak po odslúžení omše v metropole Havana, na ktorej sa zúčastnilo pol milióna ľudí.

Podľa hovorcu Vatikánu trvalo stretnutie hlavy rímskokatolíckej cirkvi so zakladateľom komunistického režimu na stredoamerickom ostrove tridsať minút, žiadne ďalšie detaily však médiám neposkytol. Fidel sa pred 14 rokmi stretol aj s Benediktovým predchodcom Jánom Pavlom II. počas jeho prítomnosti na takzvanom ostrove slobody, vtedy však ešte bol kubánskym prezidentom. Na jeho miesto pred štyrmi rokmi nastúpil jeho brat Raúl.

Benedikt XVI. počas stredajšej omše v Havane vyzval komunistický režim na hľadanie "skutočnej slobody" a uvoľnenie prísnych vládnych nariadení v spoločenskej oblasti. Pontif pred očami 500-tisíc ľudí vrátane celkom vpredu sediaceho Raúla zároveň požiadal o zavedenie práva na vyučovanie náboženstva na školách či uznanie Veľkej noci za štátny sviatok. Kuba by sa podľa hlavy rímskokatolíckej cirkvi mala viac otvoriť svetu. 
Kuba je tradične katolícka krajina, kde sa ku kresťanstvu hlási odhadom 60 percent obyvateľov. Pokles veriacich spôsobilo prenasledovanie, ktoré začalo koncom 50. rokov po revolúcii vedenej Fidelom. Ten Kubu vyhlásil za ateistickú krajinu. Začiatkom 90. rokov však režim zákony zjemnil, odstránil ústavnú zmienku o štáte založenom na marxizme-leninizme a zakázal prenasledovanie obyvateľov na základe vierovyznania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok