Košice sa stali prvým extraligovým finalistom

SITA, TA3
28.3.2012 20:38

Hokejisti HC Košice sa stali prvým finalistom play-off slovenskej extraligy. Obhajca majstrovského titulu prešiel v semifinále cez HKm Zvolen v najkratšom možnom čase, keď triumfoval v úvodných štyroch dueloch série hranej na štyri víťazstvá.

V závere však vypustili stretnutie a šetrili si sily na finálovú sériu, v ktorej ich čaká jeden z dvojice Slovan Bratislava - Dukla Trenčín. Mužstvo z metropole vedie po dvoch domácich dueloch 2:0, ale v nasledujúcich dvoch stretnutiach bude mať výhodu domáceho prostredie tím spod Čákovho hradu.

Úvodný finálový duel play-off extraligy je na programe v nedeľu 8. apríla v Košiciach, keďže zverenci Miroslava Ihnačáka sú víťazmi základnej časti najvyššej slovenskej súťaže. 

Hokej - Tipsport extraliga 2011/2012 - semifinále Slovnaft play-off - štvrtý zápas (hralo sa na 4 víťazstvá): 
HKm Zvolen - HC Košice 3:5 (0:3, 1:2, 2:0) - konečný výsledok série: 0:4, do finále postúpili Košice
Góly: 28. T. Méry (Brabenec), 41. Pokovič (Brabenec, Čurilla), 48. Marek Slovák (Čurilla, Brabenec) - 1. Dravecký (Marek Haščák), 13. Dravecký (Marek Haščák, Martin Chovan), 19. Zálešák (J. Tabaček, Homer), 25. P. Bartoš (Kristek, Zálešák), 35. Dravecký (Homer, Pašek) 
Vylúčení: 4:3 na 2 min, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, J. Konc - Tvrdoň, Valach, 3130 divákov 

Zostavy
Zvolen: Škrečko (39. Trenčan) - Pokovič, Jindra, Hraško, Juraško, M. Vantroba, Pač, Tóth - Ihnaťo, Brabenec, Čurilla - Marek Slovák, L. Jurík, Síkela - T. Méry, P. Fekiač, P. Huňady - Urgas, Buda, V. Fekiač 
Košice: Hylák - J. Tabaček, Homer, Kolba, Šeda, Michal Novák, Martin Chovan, Slimák - Dravecký, Marek Haščák, Pašek - Zálešák, Kristek, P. Bartoš - Michel Miklík, S. Gron, Jenčík - Spilar, Hvila, Mlynarovič 

Zvolenčanom pre virózu chýbalo až 12 hráčov zo základnej zostavy, čo sa výrazne odrazilo na ich výkone. Hostia mali doslova raketový nástup, už po 9 sekundách po prihrávke Haščáka prešiel po pravej strane Dravecký, z kruhu vystrelil a brankár Škrečko nečakane kapituloval. Košičania mali aj ďalšie príležitosti, keď spoza kruhov mieril do žŕdky, odrazený puk následne neposlal do odkrytej zvolenskej bránky Mlynarovič. V 11. min sa peknou strelou prezentoval zo stredu útočného pásma Urgas, no puk mieril do žŕdky. Hostia sa pohrali s mladou defenzívou Hkm v 13. min, Haščák poslal ideálny puk Draveckému, ktorý nemal problém skórovať do odkrytej Škrečkovej svätyne. Košičania využili aj prvú presilovku v stretnutí, v 19. min strieľal od modrej Tabaček a Zálešák tečoval puk za Škrečka.

Aj v druhej tretine hostia na ľade dominovali, v 25. min po peknej kombinácii Zálešáka s Kristekom doklepol opustený puk do bránky Bartoš - 0:4. Zvolenčania nakoniec ťažili z malej nedôslednosti v defenzívnych radoch hostí, Brabenec z pravej strany našiel voľného Méryho, a ten v 28. min prekonal Hyláka. V 35. min bolo už 1:5, keď Košičania rýchlo vnikli do útočného pásma, Homer našiel medzi kruhmi Draveckého, ktorý švihom bez prípravy prekonal gólmana Zvolena. Košickí hokejisti potom nevyužili dve presilovky, najväčšie príležitosti spálil Gron. Tri sekundy pred klaksónom mohol Dravecký pridať už 4. gól zápasu, ak by nadvihol puk ponad Škrečka. Pri tejto situácii sa však brankár Zvolena zranil a musel nahradiť Trenčan.

V tretej tretine si Košičania skomplikovali jasnú situáciu vylúčeniami. V 43. min z presilovky skóroval pred Hylákom dobre postavený obranca Pokovič a v 48. min z ďalšej presilovky po strele z ľavého kruhu znížil na 3:5 Slovák. Oslabení Zvolenčania podávali v tretej tretine sympatický výkon, snažili sa so zápasom ešte niečo urobiť, a keďže Košičania svoje šance zahadzovali, domáci cítili príležitosť. V závere aj odvolali brankára a dve sekundy pred klaksónom tutovku spálil Lukáš Jurík. Stav sa teda nemenil a Košice postúpili do finále.

Hlasy:
Peter Mikula (tréner Zvolena): "Gratulujem súperovi k postupu do finále, verím, že u nich nenastane taká situácia v zdravotnom stave, ako u nás. Čo sa týka tohto zápasu, súper mal impozantný nástup, po prvej tretine za stavu 0:3 sa už ťažko dvíhala morálka mužstva. To, čo nám v celej sérii chýbalo, sme videli v tretej tretine, keď mužstvo strelilo gól, tak aj hralo a morálka išla hore. V niektorých situáciách sme hrali aj vabank, chceli sme skorigovať nepriaznivý stav, našťastie sme neinkasovali. Chcem napriek tomu poďakovať hráčom za výkon, pretože súper bol jednoznačne nad naše sily."

Miroslav Ihnačák (tréner Košíc): "Odohrali sme dobrý zápas. Aj keď nás mrzí záver v tretej tretine, v ktorej sme inkasovali dva góly. Cieľ sme však splnili, dostali sme sa do finále a chlapcom musím poďakovať za dobrú bojovnosť a za to, že všetko, čo sme si povedali, aj splnili. Patrí im preto moja vďaka."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok