Fico v TA3: Ak zlyhali úradníci, treba potrestať ich, nie Danka

TA3 TASR
30.4.2017 12:25

Pokiaľ kancelár NR SR Daniel Guspan pochybil v prípade otvárania listov občanov pre poslancov, mal by byť potrestaný. Predseda parlamentu Andrej Danko však za kauzu nemá byť odvolávaný. Myslí si to predseda vlády SR Robert Fico, ktorý sa tak vyjadril v diskusnej relácii TA3 V politike.

Odvolávanie odmieta

Rozhodnutie o otváraní listov podpísal Guspan. "Podporujeme predsedu Národnej rady Andreja Danka a Smer-SD nezahlasuje za program mimoriadnej schôdze," zdôraznil Fico, podľa ktorého Danko nesedí nad listami poslancov a nečíta ich. "Ak zlyhali úradníci, poďme potrestať úradníkov. Ale čo to má spoločné s predsedom parlamentu?" povedal Fico. Dodal, že ak úradník pochybil, mal by byť odvolaný a ak spáchal trestný čin, mal by byť potrestaný. Ale odvolávanie predsedu parlamentu Fico odmieta.

Za iniciovaním schôdze vidí Fico politiku nenávisti, ktorú predvádza podľa neho opozícia. "Toto je schôdza o vylievaní špiny, my to nebudeme podporovať," povedal. Aj na úrade vlády podľa neho existujú bezpečnostné pravidlá v súvislosti s listami. Podľa Fica by sa namiesto tejto kauzy malo hovoriť skôr o tom, že sa Slovensku darí.

Ku kauze otvárania listov sa vyjadril aj líder SaS Richard Sulík. Deklaroval, že je to jednoznačný dôvod na odvolávanie Andreja Danka. "Pán Fico za čias, keď ja som bol predseda parlamentu, ma chcel odvolávať za to, že som pri príprave referenda v roku 2010 použil nevhodné slovo, a on, etalón objektívnosti, sa teraz tvári, že je všetko v poriadku. Toto je ten jeho dvojitý meter," uviedol Sulík.

Skritizoval médiá

Opätovne kritizoval médiá, že informujú prevažne o negatívnych informáciách. "A pozitívne informácie sa zásadne zamlčujú," povedal Fico. Podľa neho sa k verejnosti nedostávajú objektívne a korektné informácie o stave krajiny. "A tá nálada je potom blbšia, blbšia a blbšia," poznamenal.

Zopakoval, že Slovensko má historicky najnižší deficit či historicky najvyššiu zamestnanosť. Pripomenul, že v pondelok 1. mája oznámi opatrenia na pomoc ľuďom. Tvrdí, že keď sa krajine darí, má sa dať ľuďom. Opatrenia počítajú so zmenami v odmeňovaní nočnej práce, práce cez víkendy, ale aj s väčšou podporou ľudí, ktorí dochádzajú za prácou napríklad viac ako 60 kilometrov.

Fico sa dotkol aj prezidentských volieb vo Francúzsku. "Dajme pokoj Francúzom, nech si zvolia, koho chcú," povedal s tým, že bude rešpektovať výsledky volieb. Spomenul aj summit o Brexite. Zopakoval, že sa lídri dohodli na spoločnom postupe. Európska dvadsaťsedmička bude teda v súvislosti s podmienkami vystúpenia z EÚ rokovať so Spojeným kráľovstvom Veľkej Británie a Severného Írska spoločne. Bilaterálne rokovania podľa Fica nebudú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok