O atmosféru na hokejovom šampionáte sa postarajú Galovia

TA3 TASR
29.4.2017 14:26

Nebojácni Galovia, ktorí sa s čarovným nápojom a humorom postavili oproti obrovskej presile rímskeho impéria. Maskotmi majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2017 v Kolíne nad Rýnom a Paríži sa stali slávne komiksové postavičky Asterix a Obelix s heslom: "Nič nie je nemožné".

O atmosféru na hokejovom šampionáte sa postarajú Galovia
SITA/Peter Maďar

Komiksy v 111 jazykoch

"Spoločne s našimi francúzskymi kolegami z organizačného výboru sme vybrali Asterixa a Obelixa ako našich oficiálnych maskotov. Je to pre nás veľká česť, pretože títo dvaja Galovia si získali obrovskú popularitu na celom svete," povedal pre IIHF prezident Nemeckého hokejového zväzu a organizačného výboru MS Franz Reindl.

Komiksové príbehy o prefíkanom Asterixovi, obrovskom Obelixovi, ktorý ako malý spadol do kotla s čarovným nápojom a získal neuveriteľnú silu, o a ich priateľoch z malej galskej dedinky, začali písať svoju históriu v roku 1959. Autor je René Goscinny, nakreslil ich Albert Uderzo a zakrátko si podmanili celý svet. Do dnešného dňa vzniklo 36 albumov, ktoré boli preložené do viac ako 111 jazykov.

Celková produkcia série prekročila 365 miliónov kópií a nesmierne populárne sú aj filmové a televízne adaptácie ich príbehov, či už tie kreslené alebo hrané.

Na štadiónoch i vo fanzónach

Nezameniteľné miesto vo svete odvážnych Galov má aj šport, niekoľko dielov sa odohráva priamo na starovekých olympijských hrách. Organizátori tohtoročného šampionátu si vybrali za maskoty Asterixa a Obelixa aj preto, že práve Nemecko a Francúzsko tvoria najsilnejší svetový trh ich príbehov.

Populárne postavičky budú baviť fanúšikov priamo na štadiónoch i pri sprievodných akciách vo fanzónach. Galskí bojovníci sú vyobrazení s korčuľami, hokejkami a šálmi s logom šampionátu.

"Sme hrdí na to, že globálna francúzska značka obohatí spoločný nemecko-francúzsky šampionát. Neustály boj malej galskej dedinky proti ohromnému rímskemu impériu symbolizuje skúšku sily medzi dvomi oponentmi, ktorí sú zdanlivo nerovní, čo je aj častý prípad v hokeji. Aj počas týchto MS sa odohrajú zápasy, v ktorých budú bojovať papieroví outsideri s favoritmi. Pre zúčastnené tímy a fanúšikov symbolizujú Asterix a Obelix, že nič nie je nemožné," povedal prezident Francúzskej hokejovej federácie a viceprezident organizačného výboru Luc Tardiff.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok