V Prievidzi sa začal súd s manažérmi VOP Nováky

TA3, TASR
28.3.2012 13:52

Čítaním obžaloby a výpoveďami obžalovaných sa dnes na okresnom súde v Prievidzi začalo pojednávanie s piatimi bývalými manažérmi Vojenského opravárenského podniku Nováky, obvinenými z prečinu všeobecného ohrozenia.

Skutku sa mali dopustiť v súvislosti s tragickým výbuchom munície 2. marca 2007, pri ktorom zahynulo osem pracovníkov a 37 utrpelo rôzne zranenia. Výbuch spôsobil škody v objeme viac než 4,5 milióna eur. Súdne pojednávanie vedie sudkyňa Noema Turanovičová. Podľa znenia obžaloby sú bývalý generálny riaditeľ VOP Jozef B. (1956), bývalý ekonomicko-obchodný riaditeľ VOP Eduard B. (1942), bývalý technický riaditeľ VOP Ján L. (1957), bývalý výrobný riaditeľ VOP Ján L. (1963) a bývalý bezpečnostný technik Jozef O. (1975), zodpovední za to, že zanedbali bezpečnosť pracovníkov pri delaborácii rôznej munície. Pripustili značnú kumuláciu výbušného materiálu a jeho uskladňovanie vo výrobných priestoroch a v ich blízkosti.

Množstvo výbušnín mnohonásobne prekračovalo predpisom  Ministerstva hospodárstva SR o uskladňovaní výbušnín aj platnému predpisu o bezpečnostných opatreniach pri práci s muníciou a výbušninami a ničení munície vydaného bývalým Ministerstvom národnej obrany v roku 1963.

Traja z obžalovaných Jozef. B, Eduard B. a Jozef O. sa pred súdom vyjadrili, že sa necítia vinní. Bývalý technický riaditeľ Ján. L. a vtedajší výrobný riaditeľ Ján L. prehlásili, že trvajú na svojich predchádzajúcich výpovediach, kde takisto popierajú svoju vinu. Bývalý bezpečnostný technik Jozef O. tvrdí, že vedenie podniku niekoľkokrát upozorňoval na nebezpečenstvo z nahromadenej munície a výbušných látok, ale sám nemohol zmeniť predchádzajúce rozhodnutia svojich nadriadených. Všetko však povie pred súdom.

Na pojednávaní sa zúčastnilo aj niekoľko pozostalých. Jozef Kováč, ktorý stratil pri výbuchu svoju manželku Máriu, po vypočutí obžaloby pre novinárov povedal, že "konečne po piatich rokoch sa začalo súdne pojednávanie".

Na takmer rok a pol ho však zabrzdila zmätočná legislatíva. Mohlo pokračovať až keď kolégium Najvyššieho súdu SR rozhodlo, že pojednávať tento prípad bude samosudca a nie senát. Kováč vyjadril sklamanie nad tým, že vedúci pracovníci sa necítia byť vinní za smrť ich príbuzných. "Ako keby vo VOP nikdy neboli a nepracovali tam," konštatoval.

Verí, že súd rozhodne o ich vine a budú zaslúžene potrestaní. Podľa výpovedí svedkov v troch miestnostiach delaboračnej haly sa napríklad nachádzalo vyše 18 tisíc kusov rôznych typov výbušiek, v ďalších priestoroch a na nádvorí bolo uskladnených približne 40 ton trinitrotoluénu, ale aj míny, stovky kusov delostreleckej munície kalibra 82 mm a 152 mm, rakety a letecké bomby, určené na likvidáciu delaborovaním.

Z obžalovacieho spisu vyplýva, že výbuchov bolo viac. Prvotná explózia nastala pri rozoberaní výbušky V5-b-čršD. Príčinou bola pravdepodobne neprávna konštrukcia lisu na vysekávanie a rezanie uvedených výbušiek a zanedbanie jeho údržby. Následne v miestnosti nastal požiar, ktorý sa rozšíril do vedľajšej miestnosti, kde sa nachádzali výbušky pripravené na delaboráciu.

Tam došlo k druhému mohutnejšiemu výbuchu, ktorý spôsobil deštrukciu časti budovy. Nasledoval tretí výbuch niekoľko sto kilogramov bezdymového prachu. Vysoká teplota potom iniciovala uskladnených asi 300.000 kusov rozbušiek a asi 50 tisíc kusov počinových náloží. Ich detonácia sa následne preniesla na miesta, kde bolo uskladnené uvedené veľké množstvo trinitrotoluénu. To bol zároveň najväčší výbuch, ktorý spôsobil úplnú deštrukciu výrobnej budovy. Tlaková vlna napáchala škody nielen v areáli VOP a tamojšej vojenskej posádky, ale aj v širokom okolí, meste Nováky, aj v Bojniciach a Prievidzi.      Pojednávanie má pokračovať ešte aj vo štvrtok a piatok, keď budú vypovedať svedkovia a experti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok