Hrozí nám konflikt s KĽDR, vyhlásil Trump. Preferuje diplomaciu

TA3 ČTK
28.4.2017 07:58

Spojeným štátom americkým hrozí vážny konflikt so Severnou Kóreou. Dôvodmi sú jadrový program krajiny a vojenské provokácie. V rozhovore pre agentúru Reuters to povedal americký prezident Donald Trump s tým, že preferuje diplomatické riešenie súčasnej vyhrotenej situácie.

Je odhodlaný zakročiť

Trump tiež uviedol, že bude od Južnej Kórey požadovať uhradenie protiraketového štítu THAAD, ktorý USA v súčasnosti rozmiestňujú v krajine.

"Existuje možnosť, že dôjde k veľkému, veľkému konfliktu s KĽDR. Rozhodne," povedal Trump počas rozhovoru v Oválnej pracovni. "Radi by sme túto záležitosť vyriešili diplomaticky, ale je to veľmi ťažké," dodal prezident.

Trump v poslednej dobe pritvrdil vo verbálnych útokoch proti Kimovmu režimu, posilnil prítomnosť USA v oblasti Kórejského polostrova a vyhlásil, že je odhodlaný donútiť severokórejského vodcu k tomu, aby upustil od raketových a jadrových testov.

Žiada uhradenie nákladov

Washington bude podľa prezidenta požadovať od južného suseda KĽDR uhradenie približne miliardy dolárov, čo sú odhadované náklady na rozmiestnenie štítu THAAD v krajine. Juhokórejské ministerstvo obrany zareagovalo vyhlásením, že sa nič nemení na pôvodnom pláne, podľa ktorého "rozmiestnenie, obsluhu a údržbu" zariadenia hradia USA.

Proti rozmiestneniu systémov protestovali Čína aj Rusko a nesúhlas dal najavo aj favorit najbližších juhokórejských volieb, vodca liberálnej opozície Mun Če-in.

Trump ocenil prístup čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga k riešeniu severokórejskej otázky. Peking dal v posledných dňoch najavo silnejúcu kritiku na adresu Pchongjangu a podľa amerického ministra zahraničia Rexa Tillersona Čína pohrozila KĽDR, že za vykonanie jadrovej skúšky uvalí na severokórejský režim jednostranné sankcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok