V druhom kole volieb bojujú Macron a Le Penová s novými heslami

TA3 TASR
27.4.2017 19:51

Nové plagáty a slogany zvolili po postupe do druhého kola prezidentských volieb Emmanuel Macron i Marine Le Penová. Pre portál francúzskej televízie a rozhlasu France Info ich podrobil analýze francúzsky profesor a odborník na politický marketing a komunikáciu Arnaud Mercier.

V druhom kole volieb bojujú Macron a Le Penová s novými heslami
SITA/AP

Kým pred prvým kolom oslovoval Macron voličov heslom "Francúzsko musí dať šancu každému" od stredy má slogan "Spoločne, Francúzsko!". Podľa Merciera zvolil prezidentský favorit slovo "spoločne" s cieľom vyvolať vo voličoch pocit konsenzu a združovania.

Marine Le Penová doteraz z plagátov volala "V mene ľudu". Od stredy sa voličom prihovára zvolaním "Vybrať si Francúzsko". Odborník v tom vidí jasný odkaz. "Nejde tu o myšlienku pohybu a dynamiky ako pri Macronovi. Slogan nám hovorí, aby sme si vybrali tábor – jeden alebo druhý," uviedol Mercier.

Pri plagáte lídra hnutia Vpred! odborník poukázal na to, že Macron pokrýva skoro celú jeho plochu a núti voličov pozerať sa mu do očí, čo môže na ľudí pôsobiť osobne. Plagát označil za minimalistický z hľadiska kompozície. "Jej pohľad pôsobí dosť chladne. Vyvoláva pocit, že výraz tváre udržiava nasilu a nepôsobí prirodzene," komentoval Le Penovej plagát Mercier.

Na druhej strane poukázal na to, že kandidátka podľa neho snaží voličov zviesť, pretože odhaľuje spod sukne stehno. Druhé kolo francúzskych prezidentských volieb bude 7. mája. Podľa prieskumov je favoritom na víťazstvo Emmanuel Macron.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok