Na konci evolúcie nie je krása, varuje festival Ekotopfilm

TA3
28.4.2017 09:46

Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm otvorí 22. mája svoje dvere pre širokú laickú a odbornú verejnosť. Počas jedného týždňa predstaví viac ako 100 dokumentárnych filmov zameraných na témy ekológie, vedy, nových technológií, ochrany životného prostredia a trvalo udržateľného rozvoja.

Na konci evolúcie nie je krása, varuje festival Ekotopfilm
Ekotopfilm

Vychádzajú z doby antropocénu

Nosnou myšlienkou aktuálneho ročníka je myšlienka "Na konci evolúcie nie je krása". „Kampaň vychádza z doby antropocénu, teda geologického obdobia, ktoré je závažne poznačené ľudskou činnosťou. Vizuálom sa zamýšľame nad evolúciou, rastlinami, živočíchmi, ktoré sa budú musieť prispôsobiť zničeným ekosystémom, ak ľudstvo včas nezakročí v pustošení životného prostredia,“ spresnil šéf festivalu Peter Lím.

Medzinárodný filmový festival má takmer polstoročnú tradíciu. Na území bývalého Československa sa festival Ekotopfilm po prvýkrát uskutočnil už v roku 1974 a je tak najstarším filmovým festivalom s environmentálnou tematikou na svete. Tento rok sa bude konať v termíne 22. – 26. mája.

Do súťaže vybrali 115 filmov

Prihlásilo sa rekordných vyše 1 000 filmov z celého sveta, z ktorých bolo 115 vybraných do súťaže pre týždňový program festivalu, ktorý bude paralelne prebiehať v Bratislave a v Banskej Bystrici. Festival bude zároveň obohatený o sprievodný program tematických prezentácií, workshopov a diskusií.

Hlavným hosťom festivalu bude Polly Higgins, uznávaná právnička a zakladateľka Earth Law Alliance (Aliancia za práva Zeme) a The Earth Community Trust (Nadácia spoločenstva Zeme), ktorá získala celý rad ocenení za svoju prácu a snaží sa presadiť Zákon o ekocíde. Ekocída je definovaná ako ničenie rozsiahlych oblastí prírodného prostredia činnosťami ako sú nukleárna vojna, nadmerné využívanie zdrojov, alebo ukladanie škodlivých chemikálií.

Jedinečnosť festivalu spočíva práve v jeho celoročnom rozsahu, kedy v rámci tzv. festivalovej tour navštívi desiatky krajských a okresných miest na celom Slovensku. Cieľom festivalu je inšpiratívnym spôsobom meniť správanie spoločnosti vo vzťahu k životnému prostrediu a vytvoriť priestor k otvorenej diskusii o otázkach trvalo udržateľného rozvoja. Vstup na festival a všetky jeho sprievodné akcie je zadarmo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok