Polícia zasiahla v kancelárii ĽSNS, Kotleba hovorí o fašizme

TA3 TASR SITA
27.4.2017 13:04

Polícia prišla do poslaneckej kancelárie poslanca za ĽSNS Stanislava Mizíka v areáli Bratislavského hradu a začala zaisťovať dôkazy. Zásah má súvisieť s jeho výrokmi o židovskom pôvode ľudí, ktorých vyznamenal prezident Andrej Kiska. Slovensko ovládol fašistický režim, reagoval šéf ultrapravičiarov Marian Kotleba.

Polícia potvrdila obvinenie

Poslanec kotlebovcov Mizík bol v čase policajného zásahu v parlamente, na školskom výbore. Polícia na sociálnej sieti potvrdila, že Mizík je obvinený z extrémistických trestných činov. Upresnila, že je obvinený z prečinu výroby extrémistických materiálov v jednočinnom súbehu s prečinom hanobenie národy, rasy a presvedčenia.

Strážcovia zákona prehľadali nebytový priestor v kancelárii poslanca. V areáli Bratislavského hradu, kde sú poslanecké kancelárie, stáli dve policajné autá.

Vznesenie obvinenia v súvislosti s Mizíkovými januárovými vyjadreniami na adresu osobností vyznamenaných prezidentom Andrejom Kiskom potvrdila aj hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

lsns-0a000002-96d6-d855_0a000002-d004-7651.jpg

Zvrátená Pohoda či fanatička cigánskych zvykov

Poslanec 10. januára na sociálnej sieti napadol zoznam ocenených osobností, prekáža mu okrem iného ich židovský pôvod. Podľa poslanca prezident Kiska sa buď zbláznil, alebo vedome degraduje slovenské vyznamenania. Udeľovanie štátnych vyznamenaní Kiskom otočilo zdravý rozum hore nohami, napísal ďalej. Negatívne komentoval udelenie vyznamenania aj Michalovi Kaščákovi, ktorý je podľa jeho vyjadrení organizátor zvráteného festivalu Pohoda. Na adresu Daniely Šilanovej napísal, že bola fanatička do cigánskych zvykov. Polícia začala konať ex offo, na prokuratúru prišli aj podnety od občanov.

Predseda parlamentu Adrej Danko reagoval na poslancov status, že „sa tým budeme vážne zaoberať“. V rámci toho, čo nám zákon dovoľuje, nezostane nitka suchá na ĽSNS, zdôraznil v reakcii šéf parlamentu. Proti Mizíkovým vyjadreniam sa jasne postavila aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. „Nemusí každý súhlasiť s vyznamenaniami, ktoré udelil prezident Kiska, ale kádrovanie ich držiteľov podľa pôvodu, ako to urobil poslanec Kotlebovej strany na internete, je už ďaleko za hranicami, ktoré môžeme ako spoločnosť akceptovať,“ vyhlásila. Podľa Žitňanskej sú výroky poslanca nielen hlúpe, ale pre spoločnosť nebezpečné, a práve preto, že ide o poslanca, treba ich jasne odmietnuť.

Poslanec Mizík má problémy aj v súvislosti s vyjadreniami v parlamente, za čo mu už vyrubili pokutu 1 000 eur.

Kotleba: Žijeme vo fašistickom Slovensku

Zásah policajného komanda proti poslancovi Mizíkovi priamo počas výkonu poslaneckého mandátu, je podľa Marian Kotlebu vážny precedens. „Slovenskú republiku ovládol fašistický režim, ktorý sa neštíti zneužiť silové zložky štátu na potlačenie skutočnej opozície,“ povedal Kotleba.

Podľa Kotlebu polícia zasiahla násilným spôsobom do slobodného výkonu mandátu poslanca, ktorý získal vo voľbách od ľudí. "Takéto obludné konanie sa ešte nestalo," povedal a pýta sa, čo bude nasledovať. "Zneužívanie polície, tajnej služby? To, že žijeme vo fašistickom Slovensku, je dnes nespochybniteľné. Kto je súčasný Duce tohto režimu, premiér, minister vnútra či ministerka spravodlivosti?" pýtal sa.

Mizík sa na tlačovú besedu nedostavil, lebo podľa Kotlebu je v šoku a otrasený. Dodal, že vo vznesenom obvinení voči Mizíkovi polícia neuvádza žiadne priame dôkazy. "V samotnom odôvodnení chýba akýkoľvek dôkaz, že by Mizík hanobil nejakú skupinu ľudí. Celý tento zásah bol brutálnou ukážkou moci, ktorá proti poslancovi zasiahla jedine pre jeho politický názor," dodal. Kotleba uviedol, že nemá prečo kritizovať názory Mizíka. "Stotožňujem sa s tým, že vyjadril slobodne svoj názor," uzavrel.

"Minister vnútra do vyšetrovania žiadneho prípadu nezasahuje. Už sme to povedali tisíckrát a tisíckrát to aj bude platiť. Prehliadku priestorov si rieši vyšetrovateľ, ktorý je procesne samostatný a pracuje na príkaz dozorového prokurátora," uvádza v reakcii tlačový odbor rezortu vnútra. Prehliadka priestorov bola podľa ministerstva urobená v súlade s Trestným poriadkom. "Polícia má a vždy bude mať v boji proti extrémizmu tak ako v prípade akéhokoľvek iného trestného činu rozviazané ruky," dodal rezort.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok