EK prijíma najsmelšiu sociálnu politiku v histórii EÚ, tvrdí Šefčovič

TA3 TASR
26.4.2017 17:14

Európska komisia svojím návrhom Európskeho piliera sociálnych práv plní svoj sľub, že chce byť najambicióznejšou exekutívou v oblasti sociálnych práv v histórii Európskej únie. Uviedol to podpredseda EK Maroš Šefčovič.

"Ten pilier je aj odpoveďou na rýchlo sa meniaci globalizujúci svet, na nové podmienky na pracovnom trhu. Zároveň je to silná požiadavka zo strany občanov, aby sa EÚ venovala kľúčovým veciam, ktorými sú ich sociálne práva a zabezpečenie a kvalita života," opísal Šefčovič novú iniciatívu eurokomisie.

Komisia schválila viacero dokumentov a upozornil, že pre občanov Slovenska bude zaujímavé tzv. sociálne vysvedčenie, čiže zmapovanie toho, ako sa nám darí pri realizovaní zásad sociálnej politiky. Údaje poskytol Eurostat, štatistický úrad EÚ. "Ten celoeurópsky pohľad je dobrý pre Slovensko. Potvrdzuje, že za uplynulé obdobie sme dosiahli veľký pokrok," dodal Šefčovič. Slovenský eurokomisár spresnil, že SR v rámci EÚ patrí k siedmim najlepším krajinám, čo sa týka školskej dochádzky, keď len 6,8 % našich žiakov ukončí školu predčasne.

Ocenil aj zistenie, že Slovensko má spolu s Českou republikou najlepší koeficient príjmovej nerovnosti S80/S20 zo všetkých 28 členských krajín Únie (3,5). Ide o pomer objemu príjmov 20 % obyvateľstva s najvyššími príjmami k objemu príjmov 20 % obyvateľstva s najnižšími príjmami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok