Veritelia rozhodli o závode Nexis Fibers, schválili reštrukturalizáciu

TA3 TASR
26.4.2017 15:19

Veritelia Nexis Fibers schválili reštrukturalizačný plán spoločnosti tak, ako bol predložený. Podporu mu vyjadrilo 94 % z prítomných veriteľov. Plnenie plánu bude trvať päť rokov. Informoval o tom predseda predstavenstva Nexis Fibers Milan Pršanec.

Veritelia rozhodli o závode Nexis Fibers, schválili reštrukturalizáciu
TASR/Henrich Mišovič (ilustračná fotografia)

Chemes s plánom nesúhlasí

„Budeme sa teraz môcť opäť venovať rozvoju podniku ako takého. To znamená, že budeme plniť plán, budeme plniť záväzky, ktoré nám z neho vyplávajú,“ priblížil s tým, že je postavený tak, aby ich vlastné výsledky hospodárenia postačovali na tie splátky, ktoré budú musieť platiť. Reštrukturalizačný plán tiež predpokladá investície do ďalších výrobných technológií, s čím súvisí aj nárast zamestnanosti. Počas piatich rokov by podľa Pršanca chceli prekročiť 500 zo súčasných približne 400 pracovníkov.

Nexis Fibers odoberá energie od spoločnosti Chemes, ktorá ako jeden z veriteľov s reštrukturalizačným plánom nesúhlasí. Na prvú schôdzu veriteľov preto prišla s vlastným návrhom reštrukturalizačného plánu a rozšírila ho o metódu predaja podniku.

„My sme presvedčení o tom, že tento plán, ktorý bol schválený, bol protizákonný s tým, že Chemesu tak vznikli škody 5,1 milióna eur a bude pre našu spoločnosť likvidačný. Necháme si túto situáciu zhodnotiť a na základe toho prijmeme všetky právne kroky, ktoré nám dovoľuje zákon,“ uviedol predseda predstavenstva Chemesu Vladimír Skoupil s tým, že je ohrozené fungovanie priemyselného parku Chemes, kde Nexis Fibers sídli.

Bývalého akcionára vzali do väzby

Právny zástupca 100-% akcionára Nexis Fibers, a. s., Iva Bezloju Branislav Pospíšil uviedol, že ich prvoradým záujmom a snahou je rokovať a dohodnúť sa na dodávkach energií a médií v dlhodobom kontrakte so spoločnosťou Chemes. Cenu energií majú zatiaľ dohodnutú na tento rok.

Problémy v Nexis Fibers začali vlani, keď bol bývalý akcionár spoločnosti vzatý do väzby. Všetkým veriteľom musí firma podľa Pršanca splatiť vyše 46 miliónov eur. Spoločnosť, ktorá produkuje syntetické vlákna používané v automobilovom priemysle, zamestnáva v Humennom približne 400 zamestnancov a okolo 1000 zamestnancov subdodávateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok