Premiérka Iveta Radičová odmietla návrh SaS na riešenie eurovalu

TA3, TASR
7.10.2011 23:37

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) odmietla návrh na riešenie eurovalu, ktorý prezentovali tento štvrtok (6.10.) predstavitelia koaličnej SaS.

Premiérka Iveta Radičová odmietla návrh SaS na riešenie eurovalu

Šéfke vládneho kabinetu sa nepozdáva, že liberáli podmieňujú svoj súhlas odmietnutím trvalého eurovalu (ESM) a ani právo veta, ktorým by mohli parlamentné strany blokovať pôžičky v rámci stabilizačného mechanizmu. Informoval dnes o tom spravodajský portál sme.sk.

Napriek zamietavému stanovisku, ktoré dnes premiérka zaslala šéfovi liberálov Richardovi Sulíkovi, strana podľa jej hovorkyne Tatiany Tóthovej stále vidí priestor na ďalšie rokovania. "V návrhu, ktorý sme predložili, sú aj body, ktoré ponúkla predsedníčka vlády," uviedla.

Radičová poukazuje, že Slovensko nemôže odmietnuť ESM, lebo sa významným spôsobom podieľalo na jeho podobe a dosiahlo okrem iného dohodu o riadenom bankrote. Svoje stanovisko šéfka vládneho kabinetu poslala aj zvyšným lídrom koaličných strán. Predseda Mosta-Hídu Béla Bugár pre denník uviedol, že uvedené výhrady predpokladal. Očakáva pritom, že riešenie zo súčasnej situácie bude hľadať SaS, ktorá doteraz odmietala predchádzajúce návrhy koaličných partnerov.

Aktuálny už údajne nie je ani Radičovej návrh pokúšať sa o vyhlásenie a ústupky ostatných štátov eurozóny voči Slovensku. Premiérka to zdôvodnila opakovanými euroskeptickými stanoviskami SaS.
Koaliční partneri liberálov sa doteraz priamej odpovedi na návrhy SaS vyhýbali. Argumentovali predovšetkým tým, že si musia podrobnosti návrhu podrobnejšie naštudovať. Rokovania o eurovale so stranou Richarda Sulíka mala navyše viesť premiérka, ktorá bola chorá. Definitívne rozhodnutie ako budú vládne strany postupovať pri hlasovaní o eurovale v utorok (11.10.) zrejme padne na víkendovom stretnutí poslaneckého klubu SaS alebo v pondelok (10.10.). Deň pred hlasovaním v parlamente je naplánované stretnutie všetkých poslancov koalície s premiérkou a Koaličná rada. Šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský si však myslí, že SaS nakoniec euroval podporí.

Pozrite si aj video s názormi ďalších predstaviteľov parlamentných strán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok