Výstavba múru sa komplikuje, Trump musí vymyslieť dôkladnejší plán

TA3 TASR
26.4.2017 09:35

Donald Trump bude v sobotu už 100 dní vo funkcii amerického prezidenta. V tento deň bude na pôde kongresu rokovať o finančnom rozpočte, ktorý je dôležitý pre výstavbu hraničného múru s Mexikom.

Je ochotný riskovať?

Americký prezident Donald Trump chce postaviť múr na južných hraniciach USA s Mexikom ešte do konca svojho prvého funkčného obdobia. Podľa agentúry AP to povedal novinárom vo Washingtone. "Múr sa postaví. Bude mať obrovský vplyv na pašovanie ľudí," vyhlásil prezident s tým, že výstavba by sa mala začať už "čoskoro".

Odmietol pritom povedať, či by bol kvôli stavbe múru ochotný riskovať neprijatie nového rozpočtu a následný "government shutdown", teda úplné pozastavenie financovania federálnych inštitúcií. Trumpovi spolupracovníci v ostatných dňoch varovali, že prezident by mohol vetovať návrh nového federálneho rozpočtu, ak by v ňom neboli vyčlenené prostriedky na stavbu múru na hraniciach s Mexikom.

Demokrati s tým nesúhlasia

Nová pohraničná bariéra, ktorá má zabrániť nelegálnej migrácii do USA, je už od čias predvolebnej kampane jednou z hlavných Trumpových priorít. V predbežnom návrhu rozpočtu na tento a ďalší rok je na stavbu múru vyčlenených po 4,3 miliardy dolárov, s čím však nesúhlasia opoziční demokrati.

Trump chce, aby náklady na stavbu múru zaplatilo Mexiko, podľa možností aj nepriamo, napríklad prostredníctvom nových colných poplatkov alebo zdanenia finančných prevodov Mexičanov žijúcich v USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok