Poslancom vraj čítajú listy, NR SR sa odvoláva na odporúčania

TA3 TASR
25.4.2017 12:48

Praktiky v parlamente pripomínajú totalitné časy, tvrdia predstavitelia OĽaNO. Listy, ktoré prichádzajú poslancom, údajne podľa nariadenia šéfa kancelárie NR SR Daniela Guspana otvárajú a čítajú. V prípade, že obsahujú vulgárne a dehonestujúce formulácie, vraj adresátom nemusia prísť a po istom čase sa skartujú. Kancelária NR SR tvrdí, že postupuje len v súlade s odporúčaniami MV a ÚOÚČ.

Poslancom vraj čítajú listy, NR SR sa odvoláva na odporúčania
OĽaNO

Vulgárnu korešpondenciu neodovzdajú?

O údajných porušeniach listového tajomstva zo strany vedenia parlamentu informovali na tlačovej besede šéf OĽaNO Igor Matovič sa spolu s poslancami Veronikou Remišovou a Jánom Budajom. Nariadenie má podľa Matoviča platiť od 7. apríla 2017 a jeho oficiálnym dôvodom je zaistenie bezpečnosti. Ako uviedla Remišová, v tejto súvislosti podávajú trestné oznámenie.

Mužom, ktorý prikázal zamestnancom parlamentnej podateľne, aby otvárali listy adresované poslancom v prípade, že ich posiela anonym alebo fyzická osoba, je údajne predseda parlamentu Andrej Danko. Ak v liste nájdu vulgarizmy či dehonestujúci obsah, majú príkaz korešpondenciu poslancovi neodovzdať, tri mesiace archivovať a potom skartovať, tvrdí Matovič.

Obyčajní chcú teraz koordinovať postup so zvyškom opozície s cieľom zvolať mimoriadnu schôdzu na Dankovo odvolanie. Matovič novinárom poskytol rozhodnutie vedúceho Kancelárie NR SR Guspana, ktoré obsahuje spomínané pokyny pre pracovníkov podateľne. Líder OĽaNO-NOVA tvrdí, že Guspanovi to prikázal priamo Danko.     

Matovič ukázal niekoľko listov od občanov či anonymov, ktoré predstavitelia jeho hnutia dostali v priebehu apríla. Viaceré z nich obsahujú konkrétne protikorupčné podnety či žiadosti o pomoc, pričom všetky boli otvorené s vysvetlením, že sa tak stalo z bezpečnostných dôvodov. Až potom ich dostali adresáti. "Píšu nám naši voliči, ktorí sa nemôžu pozerať na rozkrádanie spoločných peňazí," zdôraznil Matovič.     

Podľa jeho slov o Guspanovom príkaze poslanci vopred informovaní neboli a zistili to až vtedy, keď sa im do rúk dostala otvorená pošta. "To, čo sa stalo, nie je o práve poslanca na listové tajomstvo, ale o práve ľudí, ktorí nás volili, aby sa mohli slobodne na svojho poslanca obrátiť bez toho, aby o tom niekto vedel," dodal.

Remišová: Pisatelia môžu stratiť prácu

Poslankyňa Remišová označila za neprijateľné, aby listy adresované opozičným poslancom čítali podriadení Danka. "Niektoré listy píšu ľudia pracujúci v štátnej či verejnej správe a upozorňujú nás na podvody či korupciu. Niektorým z nich môže šéfovať aj nominant SNS. Ak sa vedúci ich úradov dozvedia o ich statočnom postoji, títo ľudia môžu stratiť prácu či byť šikanovaní. Otváranie listov poslancom sa nedialo ani za komunizmu," povedala s tým, že ide o pošliapavanie súkromia a dôstojnosti ľudí, ktorí sa obracajú na svojich volených zástupcov. Remišová Dankovi odkázala, že ak má česť, z funkcie odstúpi a všetkým odosielateľom listov sa ospravedlní.     

Budaj upozornil, že v tomto štáte sa môžu čítať len listy adresované väzňom vo výkone trestu. "Poslanci sa ocitli na úrovni odsúdených väzňov. Ako majú občania dôverovať svojim voleným zástupcom, keď ich listy sa môžu dostať do rúk úplne iným politikom a stranám? Už nie je kam hlbšie padnúť. Je to porušenie Ústavy SR a Trestného zákona," konštatoval.

Odmietali si zásielky preberať?

Kancelária Národnej rady v reakcii na obvinenia uviedla, že postupuje pri nakladaní s listovými zásielkami v súlade s odporúčaniami, ktoré jej adresovalo ministerstvo vnútra a Úrad na ochranu ústavných činiteľov. "Kancelária NR SR ostro vystupuje proti vyjadreniam poslanca, ktorý iba účelovo manipuluje s informáciami. Kancelária musí postupovať podľa zákonov a odporúčaní, ktoré dostáva, či už z MV alebo ÚOÚČ. V novembri 2016 nám bola poslaná smernica z MV SR, ktorá nariaďuje, ako postupovať pri zásielkach. Nerobí sa nič neštandardné. Každá zásielka, ktorá nemá odosielateľa alebo je od fyzickej osoby, môže byť podozrivá, keďže za posledné obdobie sme mali až tri kontaminované zásielky," vysvetlila šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková.

Preto boli podľa jej slov na podateľni vytvorené ďalšie ochranné pomôcky. "Zamestnanci kancelárie, ktorí majú k zásielkam prístup, majú previerky a musia dodržiavať listové tajomstvo," uistila Čižmáriková.
V príkaze vedúceho Kancelárie NR SR Daniela Guspana sa zároveň doslovne píše, že "zásielky, ktoré obsahujú vulgarizmy alebo majú dehonestujúci charakter, zamestnanec podateľne nebude evidovať ani postupovať adresátovi, ale ich na dobu troch mesiacov odloží a po tejto dobe skartuje”. Čižmáriková tvrdí, že doteraz si poslanci takéto zásielky nechceli preberať. "Na 99 percent ide o pohľadnice s vulgárnym obsahom, ktoré sa uschovávajú a predtým, ako sa skartujú, je daný poslanecký klub upozornený, že má takú zásielku, aby si ich išiel prebrať," povedala. Napriek tomu, že príkaz hovorí, že sa vulgárna či hanlivá zásielka adresátovi nepostupuje, Čižmáriková tvrdí, že kluby budú upovedomené, že ju majú.

Kontaminované listy od fyzických osôb

Na otázku, prečo sa musia preverovať zásielky od fyzických osôb, ale od právnických nie, Čižmáriková odvetila, že posledné tri kontaminované listy boli práve od fyzických osôb. "Predseda parlamentu má otvorenú každú korešpondenciu, či už od fyzickej alebo právnickej osoby. Tu si nikto nevymýšľa pravidlá, postupuje sa v súlade s odporúčaniami," podotkla a odmietla, že by v tomto prípade išlo o Andreja Danka. "Predseda parlamentu je samostatná osoba, Kancelária NR SR je ďalšia inštitúcia," zdôraznila.

Podľa Čižmárikovej každá zásielka, ktorá poslancom príde, prechádza skenerom, röntgenom a zariadením, ktoré skúma rádioaktivitu. "Ak všetky tieto prístroje nezachytia podozrivý obsah a vyškolení zamestnanci cítia, že tam môže byť niečo iné ako list, vtedy je otváraná a preverovaná," dodala s tým, že korešpondencia sa otvára na všetkých štátnych inštitúciách a smernica MV SR sa týka aj Úradu vlády SR, Prezidentského paláca či ministerstiev.

Guspan: Ústavné právo neporušujeme

Kancelária NR SR a jej zamestnanci podľa Daniela Guspana v žiadnom prípade zámerne neporušujú ústavné právo na zachovanie listového tajomstva. "Každá podozrivá zásielka však musí byť aj podľa pravidiel ochrany ústavných činiteľov preverená. Rovnaké pravidlá platia na všetkých štátnych inštitúciách," odkázal.

Kancelár tiež uviedol, že zamestnanci podateľne sa pravidelne stretávali s neochotou poslancov preberať si zásielky s vulgárnym charakterom. "Preto sa zaviedol nový systém, ktorý zásielky zhromažďuje a pred ich skartáciou sa vyzve poslanecký klub, aby svojim finálnym odmietnutím prevzatia predmetnej zásielky potvrdil jej skartáciu. Samozrejme, ak má akýkoľvek občan podozrenie z porušenia zákona, môže sa obrátiť na príslušné orgány. Kancelária Národnej rady SR je pripravená poskytnúť všetky relevantné údaje a súčinnosť," dodal Guspan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok