Tradičné strany vo Francúzsku pohoreli, Le Penová chystá ofenzívu

TA3 TASR ČTK
24.4.2017 10:14

Prvé kolo ostro sledovaných francúzskych prezidentských volieb ovládli centrista Emmanuel Macron a ultrapravičiarka Marine Le Penová, pre ktorú je to historický výsledok. Tradičné strany pohoreli, po desiatkach rokov sa ich kandidáti nedostali do finále. Le Penová síce podľa prieskumov nie je favoritkou, ale mnohí jej napriek posledným prieskumom dávajú nemalé šance. Ak by v máji zvíťazila, Únia sa otrasie v základoch.

Veľkou neznámou sú voliči Mélenchona

Kandidátka francúzskych nacionalistov Le Penová chystá na najbližšie dva týždne mohutnú ofenzívu. Ako napísal denník Le Parisien, šéfka Národného frontu dúfa, že priláka aj hlasy voličov tradičnej pravice a podľa jej spolupracovníkov sa ju chystajú podporiť aj niektorí republikánski poslanci, ktorých kandidát François Fillon skončil tretí.

aptopix-france-election-44731-9feaf448aa754256ade5a6c64797b0dc_0a000002-b2bc-4441.jpg

Le Penovú by tak podľa komentátorov mohlo podporiť 20 až 30 percent voličov republikánov. Ďalej by nacionalistickej političke malo pomôcť to, že ľavicový radikál Jean-Luc Mélenchon, ktorý skončil ako štvrtý, odmietol kohokoľvek odporučiť pre hlasovanie v druhom kole. Podporovatelia Mélenchona, ktorý dostal takmer 20 percent hlasov ako Fillon, predstavujú mnohamilionovou silu a je zároveň veľkou neznámou, ako sa zachovajú. 

Dezilúzia z porážky ľavice môže týchto voličov odradiť od ďalšej účasti. Možný je však aj opačný scenár - naláka ich mnohé z protieurópskej rétoriky Le Penovej.  Tá podľa Le Parisien blízkym spolupracovníkom povedala, že je ochotná prísť s kompromisnými postojmi, aby získala v druhom kole širšiu podporu. Vie, že medzi prvým a druhým kolom volieb bude čeliť tlaku zo všetkých strán. Nedá sa však očakávať, že by odpor proti nej bol tak masívny, ako keď pred 15 rokmi do druhého kola postúpil jej otec Jean-Marie Le Pen, proti ktorému potom vyšlo protestovať do ulíc vyše milión ľudí.

Le Penov večierok s najvernejšími

Zakladateľ francúzskeho krajne pravicového Národného frontu Jean-Marie Le Pen zorganizoval vo svojom sídle vlastný večierok, na ktorom so svojimi najvernejšími politickými druhmi čakal na výsledok prvého kola prezidentských volieb vo Francúzsku. Večierok sa konal v Le Penovom sídle Montretout v meste Saint-Cloud v departemente Hauts-de-Seine.     

Ako napísal denník Libération, Le Pen sa počas neho vyhýbal vysloveniu podpory svojej dcére. Namiesto toho opakoval, že je bojovníkom. Z jeho slov tiež vyplynulo, že jeho dcéra za svoj volebný úspech vďačí "40 rokov trvajúcemu boju proti dekadentnosti Francúzska", ktorý - ako naznačil - viedol práve on. Dodal, že "Marine sa kvalifikovala, a to je pre nás najhlavnejšie". Uviedol, že svoju dcéru podporí aj v druhom kole volieb.     

Libération pripomína, že Jeanovi-Mariemu Le Penovi trvalo 30 rokov, kým sa - v roku 2002 - dostal do druhého kola volieb, v ktorom ho porazil Jaques Chirac. Jeho dcéra Marine potrebovala na vyšvihnutie sa do najvyššej politiky len päť rokov. Le Pen sa počas svojej politickej dráhy opakovane dostával do konfliktu so zákonom, a to kvôli podnecovaniu k rasovej nenávisti alebo popieraniu zločinov z obdobia nacizmu.     

Tento patriarcha FN sa v roku 2015 napokon stal bremenom aj pre vlastnú stranu. Pod vedením jeho dcéry Marine sa totiž FN usiloval viesť umiernenejšiu politiku v snahe získať nových voličov. Le Pen však svoju rétoriku nezmiernil, čo spolu s ďalšími spormi viedlo k jeho vylúčeniu zo strany. Vzťahy medzi Marine Le Penovou a jej otcom sú podľa ich blízkych spolupracovníkov stále "chladné" a držia si od seba odstup.

Historicky najviac pre Národný front

Ako vyplynulo po spočítaní takmer všetkých hlasov, do druhého kola prezidentských volieb vo Francúzsku, ktoré sa uskutoční 7. mája, postúpili Macron a kLe Penová. Po sčítaní 97 percent hlasov viedol Macron so ziskom 23,86 percenta hlasov, druhá Le Penová dostala 21,43 percenta hlasov.     

Voľby boli výrazným neúspechom tradičných strán, keďže po dlhom čase sa do druhého kola nedostal ani kandidát socialistov, ani kandidát konzervatívcov. Aférami poznačený konzervatívny kandidát Francois Fillon skončil až na treťom mieste s ziskom 19,94 percenta hlasov, štvrtý bol v tesnom závese ultraľavičiar Jean-Luc Mélenchon (19,62 percenta). Ako piaty skončil s veľkým odstupom kandidát Socialistickej strany Benoit Hamon, ktorému dalo hlasy 6,35 percenta voličov. Zvyšných šesť kandidátov dostalo menej ako päť percent hlasov.     

Údaje ministerstva vnútra tiež ukazujú, že Le Penová získala v nedeľu historicky najvyšší počet hlasov pre svoj Národný front. Zatiaľ čo v druhom kole regionálnych volieb v roku 2015 mu dalo pri oveľa nižšej účasti hlas približne 6,8 milióna voličov, tentoraz to bolo vyše 7,6 milióna. Le Penovej sa tentoraz darilo oveľa lepšie ako v roku 2012, keď na prezidentskú funkciu kandidovala prvýkrát a získala 6,4 milióna odovzdaných hlasov (17,9 percenta). Voličská účasť v prvom kole prezidentských volieb dosiahla 78,23 percenta, teda o niečo menej ako pred piatimi rokmi (79,48 percenta).

Zvíťaziť by mal Macron

Macron by mal v druhom kole prezidentských volieb vo Francúzsku bez problémov poraziť Le Penovú. Naznačujú to dva najnovšie prieskumy verejnej mienky uskutočnené v nedeľu krátko po zatvorení volebných miestností, podľa ktorých by mal získať viac ako 60 percent hlasov. Na základe prieskumu spoločnosti Ipsos-Sopra Steria pre médiá France Télévisions, Radio France, LCP/Public Sénat, RFI, France 24, Le Point a Le Monde by bývalý minister hospodárstva v druhom kole získal 62 percent hlasov oproti 38 percentám krajne pravicovej kandidátky Le Penovej.      

Tento prieskum sa robil na vzorke 2024 oprávnených voličov, z ktorých 1379 uviedlo, že sa 7. mája určite zúčastnia druhého kola; 12 percent z nich však nebolo rozhodnutých, koho budú voliť. Podľa iného prieskumu, vykonaného spoločnosťou Harris Interactive na vzorke 2684 oprávnených voličov pre televízny kanál M6, by Macron dostal v druhom kole 64 percent a predsedníčka Národného frontu 36 percent hlasov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok