Trump sa dohodol s japonským premiérom, chcú tlačiť na KĽDR

TA3 TASR
24.4.2017 09:09

Americký prezident Donald Trump sa telefonicky dohodol s japonským premiérom Šinzóom Abem na pokračovaní nátlaku na Severnú Kóreu so zámerom prinútiť Pchjongjang ku sebakontrole uprostred zvýšeného napätia na Kórejskom polostrove, oznámil dnes japonský ministerský predseda.

Trump sa dohodol s japonským premiérom, chcú tlačiť na KĽDR
SITA/AP

Závažná bezpečnostná hrozba

"Úplne sme sa zhodli na tom, že budeme od Severnej Kórey dôrazne požadovať sebakontrolu, keďže Pchjongjang pokračuje v nebezpečných provokáciách. Severokórejský jadrový a raketový program predstavuje závažnú bezpečnostnú hrozbu nielen pre medzinárodné spoločenstvo, ale aj pre našu krajinu," povedal Abe pre novinárov.

Polhodinový telefonát oboch lídrov prichádza v čase obáv, že Severná Kórea by mohla vypáliť viac balistických striel alebo uskutočniť ďalšiu jadrovú skúšku pri príležitosti 85. výročia vzniku svojej armády, ktoré pripadá na utorok.

KĽDR vykonala 16. apríla neúspešný pokus o vypálenie balistickej rakety - deň po 105. výročí narodenia zosnulého zakladateľa štátu a jeho prvého vodcu Kim Ir-sena.

Trump diskutoval aj s Čínou

"Pokračujeme v úzkej spolupráci so Spojenými štátmi, zachovávame pokročilú pozorovaciu a varovnú aktivitu, pričom zaujímame rezolútne postoje," uviedol Abe.

Japonské torpédoborce začali v nedeľu v západnom Pacifiku spoločné cvičenie so skupinou amerických vojnových lodí vrátane lietadlovej lode USS Carl Vinson. Americký viceprezident Mike Pence počas svojej návštevy Austrálie v sobotu vyhlásil, že zmienená lietadlová loď bude v priebehu niekoľkých dní v Japonskom mori.

Trump telefonicky diskutoval o bilaterálnych vzťahoch a situácii na Kórejskom polostrove aj s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok