Proeurópsky Macron tesne zvíťazil nad líderkou krajnej pravice

TA3 ČTK TASR
24.4.2017 06:13

Víťazom prvého kola francúzskych prezidentských volieb sa stal centristický kandidát Emmanuel Macron, ktorý získal 23,75 percenta hlasov. Do druhého kola s ním postupuje líderka krajnej pravice Marine Le Penová, za ktorú hlasovalo 21,53 percenta zúčastnených voličov.

Le Penová si polepšila

Le Penová získala v nedeľu historicky najvyšší počet hlasov pre svoj Národný front. Zatiaľ čo v druhom kole regionálnych volieb v roku 2015 mu dalo pri oveľa nižšej účasti hlas približne 6,8 milióna voličov, tentoraz to bolo vyše 7,6 milióna. Le Penovej sa tentoraz darilo oveľa lepšie ako v roku 2012, keď na prezidentskú funkciu kandidovala prvýkrát a získala 6,4 milióna odovzdaných hlasov (17,9 percenta).

Tretí skončil s 19,91 percentami hlasov zástupca republikánov François Fillon a len tesne za ním sa s 19,64 percentami umiestnil kandidát krajnej ľavice Jean-Luc Mélenchon.

Tradičné strany prepadli

Voľby sú výrazným neúspechom tradičných strán, keďže po dlhom čase sa do druhého kola nedostal ani kandidát socialistov, ani kandidát konzervatívcov.

Piatu priečku obsadil socialista Benoit Hamon, pre ktorého hlasovalo len 6,35 percenta zúčastnených voličov. To je najhorší výsledok socialistov v prezidentských voľbách za niekoľko desiatok rokov. Celkovo sa o prezidentské kreslo v prvom kole uchádzalo 11 kandidátov, volebná účasť predstavovala 78,69 percenta. To je o niečo menej ako v predchádzajúcich prezidentských voľbách v roku 2012, kedy v prvom kole prišlo hlasovať 80,42 percenta voličov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok