Neúspešní kandidáti uznali porážku, vyjadrili podporu Macronovi

TA3 ČTK
23.4.2017 21:07

Kandidát tradičnej francúzskej pravice Francois Fillon uznal porážku a vyzval svojich stúpencov, aby v druhom kole hlasovali za Emmanuela Macrona. Rovnaký postup zvolil aj kandidát socialistov Benoit Hamon. Naopak, Jean-Luc Mélenchon odmietol podporiť kohokoľvek z dvoch zrejmých postupujúcich.

Neúspešní kandidáti uznali porážku, vyjadrili podporu Macronovi
SITA/AP

Ľavica vraj nie je mŕtva

Po tom, čo Fillon uznal porážku, je jasné, že do druhého kola volieb nepostúpil žiadny kandidát tradičných veľkých politických strán. Nepostúpil tiež kandidát socialistov Benoit Hamon. Podľa vyhlásenia Hamona francúzska ľavica napriek porážke "nie je mŕtva" a voliči by mali v druhom kole podporiť Macrona, ktorý kandiduje ako nezávislý.

V zverejnených odhadoch sa Hamon ako zástupca nepopulárnej socialistickej vlády umiestnil až na piatom mieste. Francúzsky premiér Bernard Cazeneuve v prvej reakcii na odhady výsledkov vyzval voličov, aby v druhom kole odmietli Le Penovú a podporili Macrona, bývalého ministra hospodárstva vo vláde prezidenta Francoisa Hollanda.

aptopix-france-election-44731-9feaf448aa754256ade5a6c64797b0dc_0a000002-fb0b-3fa9.jpg

Ľudia oslavujú i smútia

Podporovatelia Macrona a Le Penovej vo francúzskych mestách medzitým začali oslavovať dosiahnutý úspech. Medzi prvými politikmi, ktorí zablahoželali Macronovi k predpovedanému výsledku, bol aj belgický premiér Charles Michel.

Pochmúrna atmosféra naopak zavládla vo volebnej centrále konzervatívneho kandidáta Francoisa Fillona, ktorému v odhadovaných výsledkoch pripadlo až tretie miesto.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok