Na hrad prichádzajú delegáti. Za akciu sa nebudeme hanbiť, tvrdí Danko

TA3 TASR
23.4.2017 16:47

Slovensko čaká najväčšie podujatie v rámci slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. V súvislosti so summitom predsedov parlamentov členských štátov EÚ to na tlačovej konferencii v Bratislave povedal predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

Prídu desiatky delegácií

Na summit príde do Bratislavy takmer 300 delegátov zo všetkých krajín EÚ. Účasť na podujatí potvrdilo 45 zahraničných delegácií, z toho 29 predsedov parlamentov, 11 podpredsedov a päť delegácií bude zastúpených na nižšej úrovni. Na rokovanie by mali prísť aj zástupcovia parlamentov z krajín, ktoré ešte nie sú členmi EÚ, ale o vstup sa usilujú.

"Národná rada SR pri všetkej zodpovednosti pripravila večer a najmä pondelkové podujatie, za ktoré sa Slovensko nebude musieť hanbiť," vyhlásil Danko. Zdôraznil, že summit je povinnou akciou v rámci predsedníctva.

Predsedovia parlamentov sa schádzajú v Bratislave. Šéfa Národnej rady čaká stretnutie napríklad s predsedom Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim.

Prerokujú viacero tém

Úvodná časť pracovného programu konferencie bude zameraná predovšetkým na zhodnotenie výsledkov slovenského predsedníctva v Rade EÚ a jeho parlamentnej dimenzie. Hovoriť sa bude aj o aktuálnom maltskom predsedníctve.

Na summite sa bude hovoriť aj o zriadení Spoločnej parlamentnej kontrolnej skupiny pre kontrolu činnosti Europolu. Danko očakáva, že sa dohodne finálny mechanizmus. Šéfovia parlamentov sa podľa neho dotknú viacerých tém, neobídu ani vývoj EÚ, francúzske prezidentské voľby či Brexit.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok