Británia sa zaoberala podpätkami na pracovisku, vláda už rozhodla

TA3 ČTK
22.4.2017 07:26

Britská vláda sa odmietla ďalej zaoberať petíciou, ktorá žiada prijatie zákona, ktorý by zakazoval zamestnávateľom nútiť ženy, aby do práce nosili topánky na podpätkoch. Takáto diskriminácia je podľa Vládneho úradu pre rovnosť protiprávna už teraz. Petíciu podpísalo vyše 152-tisíc ľudí, informovala agentúra AP.

Británia sa zaoberala podpätkami na pracovisku, vláda už rozhodla
SITA/AP

Podpätky sa stali v Británii témou politickej debaty po tom, ako recepčnú Nicolu Thorpovú poslali v roku 2015 z časovo obmedzenej práce vo firme PricewaterhouseCoopers domov bez nároku na mzdu, pretože prišla do práce v topánkach bez podpätkov, čo bolo v rozpore s firemnými pravidlami. Thorpová následne vytvorila on-line petíciu, v ktorej sa jej podarilo získať toľko podpisov, že sa ňou musel zaoberať britský parlament.

Vládny úrad ale uviedol, že diskrimináciu na pracovisku na základe pohlavia zakazujú už súčasné zákony. „Pravidlá obliekania sa musia obsahovať rovnaké požiadavky ako pre muža, tak aj pre ženy,“ uviedol GEO. Úrad tiež vypracuje a uverejní novú smernicu, „aby objasnil zákon zamestnávateľom a zvýšil povedomie o ňom medzi zamestnancami.“

Thorpová označila rozhodnutie úradu za “hanbu“. „Vláda by mala prevziať zodpovednosť do vlastných rúk a zapracovať to do zákona,“ uviedla. „Nemala by to nechať na ľuďoch ako som ja,“ dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok