PR správa

5 znamení, že máte málo testosterónu a tipy, ako to riešiť

PR
21.4.2017 11:22

Máte podozrenie, že váš testosterón už zažil aj lepšie dni a pomaly ale isto balí kufre? Zastavte ho a predĺžte si mladosť! Pokles testosterónu je u mužov prirodzeným sprievodným javom starnutia. Začína okolo tridsiatky a s každým rokom vyprodukuje mužské telo približne o 1 % testosterónu menej ako predošlý rok.

5 znamení, že máte málo testosterónu a tipy, ako to riešiť

Aké sú príznaky nedostatku testosterónu u mužov?

1. Znížené libido

Ak máte menšiu chuť na sex, ťažkosti s dosahovaním erekcie (nielen počas sexu ale napríklad aj v noci, počas spánku) a sexuálnou výdržou, vaša hladina testosterónu je pravdepodobne príliš nízka. S touto skutočnosťou súvisí aj zhoršená kvalita spermií, ktorá môže viesť až k neplodnosti.

2. Strata svalov

Testosterón priamo ovplyvňuje aj silu a budovanie svalstva – ak cítite, že napriek pravidelnému športu vaše svaly strácajú objem (a tuk sa ukladá tam, kde nemá), pátrajte po príčinách. U aktívnych športovcov, ktorí užívajú anabolické steroidy, často dochádza k poklesu testosterónu.

3. Vypadávanie vlasov

So zníženým testosterónom prichádza aj intenzívnejšie rednutie a vypadávanie vlasov (a chlpov inde na tele).

4. Emocionálne zmeny

Nedostatok testosterónu môže spôsobiť podráždenosť a zvýšenú nervozitu, ale aj nadmernú únavu a vyčerpanosť. Smútok a strata sebavedomia môžu viesť až k depresii.

5. Nespavosť

Insomnia môže mať množstvo príčin a jednou z nich je veľký pokles testosterónu. Ak sa vám noc čo noc nedarí zaspať aj napriek veľkej únave, radšej sa poraďte s vaším lekárom.

Ako sa dá zvýšiť testosterón prirodzenou cestou?

Ak sa chcete vyhnúť syntetickým hormónom, vyskúšajte najprv overené prírodné prostriedky. Základom je vyvážená, pestrá strava, bohatá na nenasýtené tuky, zinok, vitamín D, vitamín K a L-arginín. Zo stravy, naopak, vyraďte alkohol, ktorý blokuje tvorbu mužského pohlavného hormónu.

Tvorbe testosterónu prospieva aj váš zdravý životný štýl – minimum stresu (stresový hormón kortizol zamedzuje tvorbe testosterónu vo vašom tele), dostatok pohybu (cvičte 3-4x týždenne), slnečné svetlo a dostatok spánku (aspoň 7 hodín každú noc). Tvorbu testosterónu ovplyvňuje aj vaša sexuálna (ne)aktivita – častejší sex stimuluje jeho výrobu a naopak, pri sexuálnej abstinencii testosterón klesá.

Jedným zo spôsobov, ako prirodzenou cestou zvýšiť testosterón, sú bylinné výživové doplnky na podporu potencie Zerex, na báze „zelenej Viagry“, s obsahom Kotvičníka zemného a aminokyseliny L-arginínu. Sú vhodné aj pre staršie ročníky, nie sú návykové, nemajú žiadne vedľajšie účinky a dajú sa pohodlne získať online, bez lekárskeho predpisu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok