Taliansky súd uznal spojitosť medzi mobilmi a rakovinou

TA3 TASR
20.4.2017 20:58

Taliansky súd pri rozhodovaní prípadu oficiálne uznal spojitosť medzi značným používaním mobilného telefónu a rakovinou, verdikt je tak precedensom. Informovala o tom skupina právnikov, ktorých v správe citovala tlačová agentúra DPA.

Taliansky súd uznal spojitosť medzi mobilmi a rakovinou
SITA/AP

Ide o precedens

Prípadom sa zaoberal súd v severotalianskom meste Ivrea a týkal sa 57-ročného manažéra, ktorý svoj mobil používal tri až štyri hodiny denne a vyvinul sa uňho nezhubný nádor na mozgu. Uviedla to právnická firma Ambrosio & Commodo.

Súdny znalec dospel k záveru, že "podľa kritéria pravdepodobnosti" spôsobil mužovi ochorenie mobil. Ochorením je akustický neuróm, teda nezhubný nádor vznikajúci na nerve, ktorý spája mozog s vnútorným uchom. Neliečený akustický neuróm má za následok stratu sluchu, ako aj stratu rovnováhy. Sudca na základe znalcovho záveru tiež rozhodol, že muž má právo na nemocenské dávky od talianskej štátnej poisťovne.

Proti verdiktu je možné sa odvolať.
Ide o "prvé a jediné" rozhodnutie prvostupňového súdu na svete, ktoré uznalo príčinnú súvislosť medzi mobilnými telefónmi a rakovinou, dodala firma Ambrosio & Commodo. Podobné závery oznámili už v rokoch 2009 a 2012 iní talianski sudcovia, ale až v odvolacom procese, dodala právnická firma.

Nemajú dostatok dôkazov

Firma Ambrosio & Commodo zverejnila súdne rozhodnutie na webovej stránke, kde vyzýva ostatných pacientov s nádorom na mozgu, aby podali žaloby, ak môžu dokázať, že používali mobilný telefón celkovo vyše 1640 hodín. Vo vedeckej obci sú rakovinotvorné účinky žiarenia z mobilných telefónov ešte stále predmetom diskusie.

Americký Národný inštitút pre výskum rakoviny na svojej webovej stránke napísal, že iba "obmedzený počet" štúdií priniesol určité dôkazy o spojitosti, ale väčšina štúdií nezistila žiadnu spojitosť. Inštitút dodal, že v roku 2011 Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny označila používanie mobilného telefónu za "pravdepodobne karcinogénne pre ľudí" - vychádzala pritom z malého počtu dôkazov získaných z výskumu ľudí, malého počtu dôkazov z výskumu rádiofrekvenčnej energie a rakoviny u hlodavcov, ako aj z protichodných dôkazov z mechanických výskumov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok