Fico reagoval na protikorupčný protest, ocenil iniciatívu mladých

TA3 TASR
19.4.2017 13:02

Je dobre, ak sa mladí ľudia aktívne zaujímajú o dianie v krajine a sú pripravení pomôcť jej konkrétnymi skutkami. Vyhlásil to premiér Robert Fico v reakcii na pochod mladých ľudí proti korupcii.

Fico reagoval na protikorupčný protest, ocenil iniciatívu mladých
SITA/Peter Maďar

Ide o dlhodobý problém

"Ako predseda vlády som vždy rešpektoval právo občanov na vyjadrenie vlastného názoru a vnímam ho ako jeden zo základných pilierov demokracie. Osobitne oceňujem každú iniciatívu, ktorá reflektuje autentické postoje časti verejnosti a ktorá uprednostňuje občianske požiadavky pred politickými," povedal Fico.

Všetkých občanov zároveň ubezpečuje, že vláda vníma korupciu v spoločnosti ako vážny dlhodobý problém a robí konkrétne kroky pre jej potláčanie a odstránenie. "Aj preto aktívne pristupujeme k vytváraniu novej, účinnejšej legislatívy, spolupracujeme s renomovanými medzinárodnými organizáciami ako OECD, či domácimi mimovládnymi organizáciami. Už v predchádzajúcich rokoch sme obmedzili platby v hotovosti, zaviedli elektronické trhovisko a prijali unikátny protischránkový zákon. V najbližšom čase predstavíme výrazné zlepšenie zákona o oznamovateľoch protispoločenskej činnosti a ďalšie protikorupčné zákony," vysvetlil.

p4180411_0a000002-4d39-0a12.jpg

Hlas ľudu

Premiér je presvedčený, že len spoluprácou občanov a rešpektovaných štátnych orgánov, inštitúcií a autorít môžeme dosiahnuť v boji proti korupcii želaný výsledok. "Preto opäť vyzývam občanov, aby sa nebáli nahlasovať pokusy o úplatky, či iné korupčné správanie sa pri svojom kontakte s orgánmi štátu, samosprávy, či pri využívaní verejných služieb. Štát je voči páchateľom korupcie pripravený zasiahnuť," dodal.

Protikorupčný pochod zorganizovali dvaja 18-roční stredoškoláci - Karolína Farská a Dávid Straka. Ako tvrdia, sú unavení z toho, že peniaze sa strácajú v korupčných aférach a politici hlas ľudí vôbec nepočúvajú. Dôsledky korupcie musia podľa nich znášať obyčajní ľudia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok