Piťovec Bejby sa dohodol na vine a treste, pôjde do väzenia

TA3 TASR
19.4.2017 10:38

Člen piťovcov, ktorý bol v minulosti obžalovaný v ostro sledovanom prípade vraždy študenta Daniela Tupého, pôjde do väzenia. Richard Hrotko, prezývaný Bejby, sa s prokurátorom dohodol na vine a treste.

Piťovec Bejby sa dohodol na vine a treste, pôjde do väzenia
TASR

Riešil problémy, vyberal poplatky

Podľa rozsudku Špecializovaného trestného súdu strávi Hrotko za mrežami tri roky a štyri mesiace. Súd zároveň rozhodol o prepadnutí majetku obžalovaného a taktiež mu uložil trest zákazu viesť motorové vozidlá na dva roky. Rozhodnutie súdu je právoplatné.     

Hrotko bol obžalovaný zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a taktiež z ublíženia na zdraví. Podľa prokurátora bol členom skupiny osôb, ktorá vystupovala pod názvom piťovci. „Obvinený Richard Hrotko pôsobil v skupine vo výkonnej zložke ako člen výjazdu,“ uviedol prokurátor. Znamená to, že operatívne „riešil problémy“ a taktiež osobne vyberal poplatky za ochranu.

Prezradil závažné skutočnosti

Podľa ďalšieho bodu schválenej dohody ešte v roku 2006 v jednom z bratislavských barov viackrát bodol návštevníka zariadenia a spôsobil mu viaceré bodné zranenia. Obžalovanému pôvodne hrozilo väzenie na päť až desať rokov. Keďže uzavrel dohodu, spodná hranica trestnej sadzby sa mu znížila o jednu tretinu. „Obvinený vypovedal v inej trestnej veci a poskytol závažné skutočnosti,“ ozrejmil prokurátor.     

Voči uzavretiu dohody nemal žiadne výhrady ani prítomný splnomocnenec poškodeného a obhajca obžalovaného. Súd tak dohodu schválil. Okresný súd Bratislava I v júni 2009 v prípade vraždy Daniela Tupého oslobodil spod obžaloby Richarda Hrotka, Dávida V., Jána S., Michala B. a Róberta J. Krajská prokuratúra následne vzala späť svoje odvolanie a verdikt sa stal právoplatným.     

Tupého vo veku 21 rokov zavraždili na začiatku novembra 2005 vo večerných hodinách na Tyršovom nábreží v Bratislave. Z verejného zasadnutia vyplynulo, že Richard Hrotko bol v minulosti odsúdený aj za nebezpečné vyhrážanie, nedovolené ozbrojovanie a šoférovanie pod vplyvom alkoholu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok