Našli obrovského živého "červa", ktorý bol postrachom námorníkov

TA3 ČTK
19.4.2017 10:48

Vôbec po prvýkrát sa vedcom podarilo nájsť obrovského živého mäkkýša, ktorý bol v minulosti postrachom námorníkov. O živočíchovi, ktorý pripomína červa a v minulosti rozožieral námorníkom lode, sa vedelo už dve storočia. Živý exemplár však vedci v rukách nikdy nemali. Pomohol im Youtube.

Našli obrovského živého "červa", ktorý bol postrachom námorníkov
ilu foto SITA/AP

Informácií je málo

Vedci na Filipínach našli prvýkrát živý exemplár vzácneho morského mäkkýša, ktorý môže dorastať až do dĺžky jeden a pol metra. Mäkkýš s latinským názvom Kuphus polythalamia je známy prinajmenšom dvesto rokov, živého sa ho ale bádateľom podarilo nájsť až teraz, a informácií o jeho spôsobe života je tak stále veľmi málo, informoval spravodajský web BBC.

Čierny mäkkýš, ktorý pripomína svojím tvarom červa, trávi väčšinu života v bielej trubicovitej schránke zaborenej v bahne, z ktorého získava živiny pomocou baktérií žijúcich v jeho tele. Podľa nového výskumu zverejneného v prestížnom americkom časopise Proceedings akadémie vied Spojených štátov je pravdepodobne najdlhšie žijúcim doteraz známym mäkkýšom.

Schránky mäkkýšov nachádzali ľudia po stáročia. Posledný odborný opis tohto mäkkýša ale pochádza zo 60. rokov 20. storočia. Vypracovaný bol pritom na základe skúmania zle zachovalého mŕtveho jedinca.

Pomohla im náhoda

Kde hľadať živého jedinca, vedci až donedávna netušili. Objavili ho nakoniec úplne náhodou - vďaka videu na sieti YouTube, na ktorom bol mäkkýš natočený. "Prehľadávali sme literatúru a vedecké zdroje niekoľko rokov a nakoniec sme ho našli na YouTube," uviedol vedec Daniel Distel.

"To je zázrak sociálnych sietí," dodal. Vedci na základe videa našli neskôr päť jedincov druhu Kuphus polythalamia a to v zátoke filipínskeho ostrova Mindanao. Presnú polohu nálezu ale vedci prezradiť nechcú. Morskí biológovia netušia, koľko jedincov tohto živočícha na svete ešte žije. Obrovské "červy" boli kedysi postrachom námorníkov, pretože sa väčšina z nich živí drevom, pričom často poškodzujú lode plávajúce po mori. Druh Kuphus polythalamia ale ako jediný získava obživu aj z bahna na morskom dne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok