Britskí poslanci drvivou väčšinou schválili predčasné voľby

TA3 TASR
19.4.2017 16:01

Poslanci dolnej komory britského parlamentu schválili drvivou väčšinou návrh premiérky Theresy Mayovej, aby sa v Británii konali 8. júna predčasné parlamentné voľby. Mayová pred hlasovaním vystúpila v parlamente a tento návrh pred nimi obhajovala.

Opozíciu obvinila z politikárčenia

Poslanci o vypísaní predčasných volieb rozhodli pomerom hlasov 522:13. Na odsúhlasenie návrhu bola potrebná dvojtretinová väčšina a teda aj podpora opozície. Mayová v utorok pred svojím oficiálnym sídlom na londýnskej Downing Street oznámila, že v Británii by sa mali 8. júna konať predčasné voľby.

Vo svojom neočakávanom vystúpení Mayová obvinila parlamentnú opozíciu zloženú z labouristov, liberálnych demokratov a škótskych nacionalistov z "politikárčenia", ako aj zo snahy spomaľovať proces vystúpenia Británie z EÚ. Podľa Mayovej rozpory v parlamente ju donútili zmeniť názor na konanie predčasných volieb aj napriek tomu, že od svojho nástupu do funkcie v júli 2016 opakovane vyhlasovala, že predčasné voľby nevypíše.

Dúfa, že prinesú jasnosť a zodpovednosť

Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel vyjadril nádej, že predčasné parlamentné voľby v Spojenom kráľovstve prinesú "viac jasnosti a zodpovednosti" do vyjednávania v súvislosti s procesom vystúpenia Londýna z Európskej únie. Gabriel to povedal v utorok v rozhovore pre noviny nemeckej mediálnej skupiny Funke.

Zodpovednosť a spoľahlivosť sú podľa ministra dôležitejšie, než kedykoľvek predtým a časy neistoty vzťahom EÚ-Británia nenapomáhajú. "Dúfajme, že dnes (utorok) vyhlásené nové voľby... môžu do vyjednávania s Európskou úniou vniesť viac jasnosti a zodpovednosti," zhodnotil Gabriel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok