Briti majú ďalší problém. Severní Íri chcú špeciálne postavenie v EÚ

TA3 TASR
18.4.2017 16:19

Katolícko-republikánska strana Sinn Féin, aktívna v Írskej republike a v Severnom Írsku, vyhlásila, že pred júnovými predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré ohlásila britská premiérka Theresa Mayová, bude vystupovať proti Brexitu a bude presadzovať špeciálny štatút Severného Írska v EÚ.

Briti majú ďalší problém. Severní Íri chcú špeciálne postavenie v EÚ
SITA/AP

"Sinn Féin sa postavila proti Brexitu, pretože to bude pre írsky ľud, našu ekonomiku a naše verejné služby katastrofálne. Ľudia na Severe vo vlaňajšom referende jasne hlasovali za svoju budúcnosť v Európskej únii. Theresa Mayová nás odvtedy nehorázne ignoruje," uviedla Michelle O'Neillová, líderka strany v Severnom Írsku.

V Severnom Írsku, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva, podporilo 56 percent voličov zotrvanie krajiny v Únii. Celkovo však obyvatelia Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska odhlasovali 52-percentnou väčšinou vystúpenie krajiny z EÚ. Londýn aktivoval článok 50 Lisabonskej zmluvy koncom marca.

Mayová požiada parlament, aby o jej návrhu na predčasné voľby hlasoval. Podľa volebného zákona z roku 2011 musí parlament premiérkin návrh odsúhlasiť dvojtretinovou väčšinou, na čo bude potrebovať podporu opozície. Riadne parlamentné voľby by sa totiž v Británii mali konať až v roku 2020.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok