V Turecku vypukli protesty, ľudia reagovali na výsledky referenda

TA3 ČTK
17.4.2017 22:11

Asi 3-tisíc ľudí vyšlo podľa agentúry AP do ulíc Istanbulu na protest proti výsledku referenda, v ktorom zvíťazili priaznivci zmien ústavy, ktoré posilnia právomoci prezidenta. Hlavná opozičná strana priebeh hlasovania aj sčítavania hlasov kritizovala a oznámila, že bude žiadať jeho zrušenie.

„Bok po boku proti fašizmu,“ skandovalo podľa AFP asi 2-tisíc ľudí v štvrti Kadiköy v ázijskej časti Instanbulu. Mierili k sídlu hlavnej volebnej komisie. Práve tá urobila sporné rozhodnutie, že sa do výsledkov započítajú aj hlasovacie lístky bez oficiálnej pečiatky. Ďalšia, asi tisícka protestujúcich vyšla do ulíc v štvrti  Beşiktaş, v európskej časti Instanbulu. Niesli nápisy s heslami ako „Nie, my vyhráme“ a skandovali „zlodej, vrah, Erdogan.“ Podľa agentúry AFP im ľudia z okolitých domov z okien vyjadrovali podporu tým, že búchali do hrncov a panvíc.

Nedostatočne opečiatkovaných hlasov sú podľa opozičnej strany asi 3-milióny, čo by stačilo k zvráteniu výsledkov. Zástancovia ústavných zmien zvíťazili asi o 1,3 milióna hlasov.

V troch najväčších mestách Turecka, ako sú Istanbul, Ankara a Izmir, zvíťazili v referende odporcovia zmien ústavy. Prezident a jeho priaznivci obhajujú zmenu parlamentného systému na prezidentský tým, že to prinesie Turecku stabilitu a prosperitu. Oponenti sa obávajú autokratickej vlády jedného muža.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok