Mestu a svetu. Pápež predniesol veľkonočné požehnanie, spomenul aj Sýriu

TA3 ČTK
16.4.2017 13:08

Kresťania po celom svete si pripomínajú zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Pápež František predniesol na Námestí svätého Petra vo Vatikáne tradičné veľkonočné posolstvo a požehnanie Urbi et Orbi.

Mier pre blízky východ

Pápež František odsúdil sobotňajšie zabíjanie v Sýrii a označil ho za ďalší nečestný útok na utekajúcich. Pri útoku na konvoj autobusov zomrelo 112 osôb. Pred desaťtisícami ľudí, ku ktorým František hovoril z balkóna Baziliky svätého Petra, prosil pápež Boha, aby priniesol mier na "celý Blízky východ" a aby pomáhal tým, ktorí aktívne prinášajú úľavu "civilistom v Sýrii a obetiam vojny, ktorá neprestáva šíriť hrôzu a smrť".

Kresťania si pripomínajú zmŕtvychvstanie Ježiša Krista a pápež pri tejto príležitosti každoročne na Svätopeterskom námestí vedie veľkonočnú omšu, prednáša veľkonočné posolstvo a udeľuje požehnanie Urbi et Orbi.

Veľká noc ako výzva

Dopoludnia František slúžil pred vchodom do baziliky omšu, na ktorej sa tradične neprednáša kázanie a príhovor sa presúva až k poludňajšiemu posolstvu.

Pápež sa však tento rok podľa agentúry AP od tohto zvyku odchýlil a už pri omši predniesol improvizovanú kázeň. Snažil sa v nej dodať veriacim nádej v čase, keď sa vo svete stále odohráva toľko tragédií a vojen. "Ak pán (Ježiš) vstal (z mŕtvych), ako to, že sa tieto veci dejú?" pýtal sa pápež a zmienil sa o nehodách, chorobách, kupčení s ľuďmi, pomste a nenávisti.

Gestom poukázal na bohatú kvetinovú výzdobu na námestí a povedal: "Veľká noc, to nie je iba oslava s mnohými kvetinami. To je pekné, ale nie je to len to. Veľká noc prináša uprostred toľkých nešťastí výzvu pozrieť sa ďalej, povedať si - nedívajme sa do steny, tam je obzor, tam je život, tam je radosť".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok