Medzi exportérov ľahkej ropy z Afriky pribudne aj Keňa

TASR
27.3.2012 10:50

V Keni sa našli koncom minulého týždňa ložiská ropy. V pondelok to oficiálne oznámil kenský prezident Mwaki Kibaki. Predstavitelia spoločnosti Tullow, ktorá v krajine hľadala surovinu a uskutočnila prvé prieskumné vrty, uviedli, že kenská ropa je ľahká, rovnaká ako v susednej Ugande.

Medzi exportérov ľahkej ropy z Afriky pribudne aj Keňa
SITA

Kenská ropa je ľahká, znamená to, že sa z nej získa podstatne viac benzínu a motorovej nafty než z ťažkej ropy.Odborníci predpokladajú, že ropné polia sa nachádzajú aj v pohraničnej oblasti susednej Etiópie.
Hovorca Tullowa George Cazenove uviedol, že objav v Keni je len začiatkom dlhého procesu.

Dodal, že prvé ložisko vo východnej Afrike sa objavilo v roku 2006 v Ugande a v krajine sa ťažba ropy ešte nezačala. Prvá dodávka na medzinárodný trh sa uskutoční na budúci rok. Ťažba by sa nemala dostať na vysokú úroveň ešte do roku 2016.

Ropné ložiská v Keni by mali byť výdatnejšie než v Ugande, ale ich objem nie je ešte potvrdený. Spoločnosť Tullow informovala, že prvý vrt dosiahol 1041 metrov a bude pokračovať až do hĺbky 2700. Prieskumníci majú dosiahnuť cieľ v máji. Partnerské spoločnosti Tullow a Afrika Oil získali licenciu na prieskum ropy v kensko-etiópskom pohraničí na rozlohe vyše 100.000 štvorcových kilometrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok