Zaplať svoje dane, kričali protestujúci na prezidenta Trumpa

TA3 TASR
15.4.2017 23:49

Stovky demonštrantov vo Washingtone naliehali na amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby zverejnil svoje daňové priznanie.

Demonštrovali v desiatkach miest

Účastníci protestného pochodu prešli popri Bielom dome a popri Trumpovom hoteli v centre Washingtonu. Potom sa zhromaždili pred Kapitolom, kde sa k nim prihovorili viacerí demokratickí kongresmani.

"Donald Trump, ty iste vieš, ako utratiť naše dane na svoje každotýždenné cesty do Mar-a-Lago," vyhlásila kongresmanka Maxine Watersová.

Podobné demonštrácie sa konali vo vyše 100 mestách po celých Spojených štátoch. Stalo sa tak v deň, keď majú americkí občania tradične odovzdávať svoje daňové priznania.

tax-day-rallies-65274-b467ebe9f944453287adcee5787a57bb_0a000002-950d-415e.jpg

Vyvoláva podozrenia

Prezident sa v čase protestu nenachádzal vo Washingtone, ale vo svojom letovisku Mar-a-Lago v Palm Beach na Floride. Stovky demonštrantov sa zhromaždili aj tam a keď okolo nich prechádzala kolóna prezidentských vozidiel, začali kričať "Zaplať svoje dane". Trump sa práve vracal do Mar-a-Laga z návštevy neďalekého golfového klubu.

Donald Trump počas predvolebnej kampane odmietol zverejniť svoje daňové priznania a neurobil tak ani po nástupe do úradu. Vyvolal tým podozrenia, že sa snaží ukrývať nejaké citlivé informácie týkajúce sa svojho majetku.

Americkí prezidenti pritom takéto údaje v minulých desaťročiach bežne zverejňovali. Podľa daňového priznania z roku 2005, ktoré uniklo do médií, Trumpove ročné príjmy vtedy dosahovali takmer 153 miliónov dolárov, z ktorých zaplatil 38-miliónovú daň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok