Otec zabitého strelca z Toulouse chce žalovať štát za smrť syna

TASR
27.3.2012 10:41

Otec Mohammeda Meraha, páchateľa vrážd z francúzskeho Toulouse, chce žalovať štát za smrť svojho syna, ktorého po 30-hodinovom obliehaní zabili bezpečnostné zložky.

Otec zabitého strelca z Toulouse chce žalovať štát za smrť syna
SITA

Merah, 23-ročný Francúz alžírskeho pôvodu, sa priznal k zodpovednosti za smrť troch francúzskych vojakov, židovského rabína a troch detí. Minulý týždeň ho zastrelila polícia pri neúspešnom pokuse o jeho zadržanie v byte, kde sa ukrýval. Merah na policajtov strieľal a snažil sa uniknúť.
Jeho otec Benalel Mohamed Merah uviedol, že polícia mohla použiť uspávací plyn a chytiť ho živého, ale "oni ho radšej zabili".

"Najmem si najlepších právnikov a po zvyšok života budem pracovať, aby som zaplatil výdavky. Francúzsko za zabitie svojho syna zažalujem," citovala ho televízia.
Dodal, že syna plánuje pochovať v Alžírsku - v krajine jeho predkov.
Christian Prouteau, zakladateľ elitnej francúzskej policajnej jednotky GIGN, ktorá sa na zásahu v Toulouse nezúčastnila, spochybnil spôsob uskutočnenia operácie. Pýtal sa, prečo polícia nepoužila slzotvorný plyn a vyjadril prekvapenie, že Meraha nedokázala chytiť živého.

 

Juppé odkázal otcovi útočníka, aby sa radšej hanbil, než žaloval francúzsky štát

Francúzsky minister zahraničných vecí Alain Juppé dnes v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Radio Classique odporučil otcovi Mohameda Meraha, ktorý má na svedomí sedem zastrelených ľudí vrátane troch detí, aby radšej mlčal od hanby namiesto toho, aby sa súdil s francúzskym štátom.

Benalel Mohamed Merah, otec Mohammeda Meraha, páchateľa vrážd z francúzskeho Montaubanu a Toulouse, chce žalovať Francúzsko za smrť svojho syna, ktorého minulý týždeň vo štvrtok po 30-hodinovom obliehaní zabili bezpečnostné zložky.

"Keby som bol otcom takéhoto monštra, mlčal by som od hanby," povedal Juppé v interview pre Radio Classique, v ktorom dodal, že žalobu Meraha staršieho proti štátu považuje za nevhodnú.
Negatívny postoj voči návrhu Benalela Mohameda Meraha prišiel dnes aj z tábora francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

"Je to jeho právo, ale mám pre tento návrh iba jeden opis: je neslušný," uviedol dnes v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Radio Culture špeciálny poradca prezidenta Henri Guaino. Dvadsaťtriročného vraha alžírskeho pôvodu zároveň nazval "monštrom, ktoré chladnokrvne zabíjalo."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok