Opozícia sa do tretice pokúsi rozdeliť posty v parlamente

TA3, SITA
27.3.2012 09:30

Päť parlamentných opozičných strán sa dnes do tretice pokúsi dohodnúť na tom, ako si rozdelia funkcionárske stoličky v parlamente. Keďže lídrom sa už podarilo uzavrieť dohodu na obsadení podpredsedníckych postov, jablkom sváru zostáva predovšetkým miesto predsedu hospodárskeho výboru.

Opozícia sa do tretice pokúsi rozdeliť posty v parlamente
SITA

Opoziční lídri sa stretnú dnes o druhej popoludní na parlamentnej pôde.O predsedníctvo v hospodárskom výbore sa sporí KDH a SaS. Kresťanskí demokrati chcú, aby post obsadil podpredseda strany a štátny tajomník rezortu dopravy vo vláde Ivety Radičovej Ján Hudacký.

Liberáli zasa presadzujú svojho podpredsedu a dosluhujúceho ministra hospodárstva Juraja Miškova. Otvorenou otázkou zostáva aj stranícka príslušnosť šéfa výboru na kontrolu SIS, ktorú si nárokuje KDH a SDKÚ-DS. Na pretras sa môže dostať aj otázka, kto obsadí miesto viceguvernéra Národnej banky Slovenska, kto zasadne vo fiškálnej rade, respektíve ako rozdeliť šéfovské stoličky v Úrade pre verejné obstarávanie (ÚVO) či Najvyššom kontrolnom úrade (NKÚ).

Či tieto miesta opozícia skutočne dostane, zatiaľ nie je isté, keďže líder Smeru-SD Robert Fico pripúšťa aj ich obsadenie ľuďmi z prostredia mimo politiky, napríklad z tretieho sektora. Opoziční politici svorne prízvukujú, že dohoda je potrebná, aby napokon za nich nerozhodoval v parlamente dominantný Smer-SD. Sociálni demokrati totiž vďaka 83 mandátom dokážu presadiť ľubovoľné personálne nominácie, a ak sa opozícia nedohodne, rozhodnú práve ich hlasy.

Smer-SD rozhodol, že opozícia dostane k dispozícii predsedníctvo v deviatich z devätnástich parlamentných výborov, v piatich pracovných a štyroch kontrolných. Opozícia rovnako ako Smer-SD má nárok aj na dvoch podpredsedov parlamentu, podľa existujúcej dohody sa nimi stane predseda KDH Ján Figeľ a poslankyňa Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Erika Jurinová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok