V Čečensku sú údajne tajné väznice, kde zadržiavajú homosexuálov

TA3 TASR
13.4.2017 18:20

Riaditeľ Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe Michael Georg Link vyzval na urgentné vyšetrovanie tvrdení o týraní homosexuálov v juhoruskej Čečenskej republike.

V Čečensku sú údajne tajné väznice, kde zadržiavajú homosexuálov
ilu foto SITA/AP

Na prípad upozornil ruský denník

"Úrady v Ruskej federácii musia urgentne vyšetriť hrôzostrašné správy o porušovaní ľudských práv údajných gejov v Čečensku, ako aj identifikovať, stíhať a potrestať akýchkoľvek známych páchateľov," povedal Michael Georg Link, ktorého citovala agentúra DPA.

Na prípad upozornil začiatkom apríla ruský denník Novaja gazeta. Podľa materiálu, ktorý denník zverejnil, v Čečensku bolo pre podozrenie z homosexuality zadržaných okolo 100 ľudí, pričom najmenej traja vo väzbe zomreli. Novaja gazeta napísala, že v Čečensku sú údajne tajné väznice, kde zadržiavajú homosexuálov. Podľa zdrojov denníka sa jedna z väzníc nachádza v meste Argun.

Pokus o diskreditáciu?

Hovorca čečenského prezidenta Alvi Karimov podľa agentúry Interfax odmietol tvrdenia médií o prenasledovaní mužov homosexuálnej orientácie v Čečensku. Zverejnené informácie označil za "pokus očierniť Čečenskú republiku" a vyhlásil, že "nie je možné prenasledovať tých, ktorých v republike niet."

"Keby v Čečensku boli takíto ľudia, bezpečnostné orgány by s nimi nemali žiadne starosti, lebo samotní ich príbuzní by ich poslali tam, odkiaľ niet návratu," uviedol Karimov. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že Kremeľ nemá dôveryhodné informácie o prenasledovaní homosexuálov v Čečensku. Dodal však, že orgány rezortu vnútra budú tieto tvrdenia preverovať.

Prípadom sa zaoberal už aj čečenský ombudsman pre ľudské práva Nurdi Nuchažijev, ktorý vyhlásil, že ide o nedôveryhodnú informáciu. Označil ju aj za pokus o diskreditáciu Čečenskej republiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok