Minimálnu mzdu chcú zvýšiť o desiatky eur, zamestnávatelia sú proti

TA3 TASR
13.4.2017 12:42

Odborári navrhujú zvýšiť minimálnu mzdu na budúci rok na úroveň 492 eur mesačne. Ide o historicky najvyššiu požiadavku. Výška minimálnej mzdy v súčasnosti dosahuje 435 eur. Zamestnávatelia s takýmto výrazným navýšením nesúhlasia.

Dôvodom je pozitívny vývoj ekonomiky

Návrh odborárov predstavuje zvýšenie o 13,1 %. "Je to navýšenie o 57 eur v hrubom, ale musím zdôrazniť, že po odpočítaní odvodov a daní je to nárast o 36 eur," priblížil prezident KOZ SR Jozef Kollár. Takáto zvýšená minimálna mzda by podľa jeho slov predstavovala polovicu priemernej mzdy v budúcom roku.

"Aj pri takejto stanovenej výške ale budeme naďalej patriť medzi krajiny, ktoré sú na chvoste v rámci EÚ vo výške minimálnej mzdy," dodal Kollár. Zároveň aj náklady na prácu patria na Slovensku podľa jeho slov skôr ku krajinám, ktoré sú na nižších priečkach.

V prospech takéhoto zvýšenia minimálnej mzdy je podľa odborov pozitívny hospodársky vývoj v krajine a ekonomická kondícia verejného aj súkromného sektora. "Netaja sa tým ani politici, že ekonomické ukazovatele na Slovensku sú dobré," konštatoval prezident KOZ SR. Vláda pritom podľa odborov deklarovala zvýšenie minimálnej mzdy na 500 eur do roku 2019.

Nasleduje kolo rokovaní

Podľa viceprezidentky KOZ Moniky Uhlerovej pritom nie je pravdou, že by zvyšovanie minimálnej mzdy spôsobovalo rast nezamestnanosti. "Je štatisticky dokázané, že rast minimálnej mzdy nespôsobuje nárast nezamestnanosti," zdôraznila. Za nárastom nezamestnanosti možno podľa jej slov hľadať skôr hospodársku kondíciu krajiny.

V súčasnosti podľa Uhlerovej na Slovensku zarába približne 210.000 ľudí minimálnu mzdu alebo mzdu podobnú tejto sume. Teda má zárobok do 450 eur mesačne. Návrhom na rast minimálnej mzdy v roku 2018 zo strany KOZ SR sa odštartovala séria rokovaní o jej zvýšení. Odbory o svojom návrhu informovali zamestnávateľské zväzy, tiež Združenie miest a obcí Slovenska či ministerstvo práce.

"Teraz nastane kolo rokovaní a vyjednávaní so sociálnymi partnermi. Predpokladáme, že po júni bude návrh predložený do Hospodárskej a sociálnej rady SR a následne schválený Vládou SR," avizoval Kollár. Minimálna mzda sa na Slovensku za posledné roky pravidelne zvyšuje. Napríklad v roku 2015 bola na úrovni 380 eur a v roku 2016 to bolo 405 eur mesačne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok