Obvinené z vraždy Kimovho brata sa v Malajzii postavili pred súd

TA3 TASR
13.4.2017 07:15

Dve ženy obvinené zo zabitia Kim Čong-nama, nevlastného brata severokórejského vodcu, predstúpili v Malajzii pred súd. Ich čin vyvolal diplomatický spor medzi Malajziou a Severnou Kóreou.

Vražda zhoršila vzťahy

Dvadsaťdeväťročná Vietnamka Doan Thi Huong a 25-ročná Indonézanka Siti Aisyahová údajne otrávili Kim Čong-nama tým, že mu na medzinárodnom letisku v Kuala Lumpure potreli tvár jedom. Podľa malajzijskej polície pri tom použili nervovoparalytickú bojovú látku VX. OSN ju zaradila medzi zbrane hromadného ničenia.

Indonézanka povedala, že to považovala za žart pre skrytú kameru a že jedovatú tekutinu, ktorú dostala, mala za detský olejček.

Vzťahy Malajzie a KĽDR sa po zavraždení Kima prudko zhoršili. Zlepšenie nastalo, až keď Malajzia začiatkom marca poslala telo zavraždeného do Pchjongjangu.

Obhajcovia nedostali záznamy

Obe ženy sú jedinými podozrivými, ktorí sú vo väzbe v súvislosti s vraždou Kimovho brata. Ich obhajcovia však ešte stále nedostali zábery z bezpečnostnej kamery ani dokumenty rozhodujúce pre obranu.

Obhajca Gooi soon Seng pred súdom povedal, že to nesmie byť "proces plný prekvapení". Ďalšie pojednávanie následne odložili na 30. mája. Štyria podozriví Severokórejčania opustili Malajziu v deň vraždy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok