O post šéfa RTVS zabojuje aj riaditeľ tlačovej agentúry

TA3 TASR
12.4.2017 14:31

Generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník sa "po zrelej úvahe" rozhodol zabojovať o pozíciu generálneho riaditeľa RTVS. V boji o túto funkciu sa stretne aj s aktuálnym šéfom verejnoprávnej televízie Václavom Mikom. Rezník bol nedávno terčom kritiky pre uzatvorenie zmluvy s ruskou agentúrou Sputnik. Neskôr od nej TASR odstúpila.

O post šéfa RTVS zabojuje aj riaditeľ tlačovej agentúry
SITA/Diana Černáková

Pridal by tretí kanál

„Áno, pôjdem a predostriem odbornej i laickej verejnosti svoju víziu ďalšieho možného smerovania RTVS. Moje rozhodnutie vyplýva z môjho celoživotného pôsobenia na strane verejnoprávnych médií. Nech kandidatúra dopadne akokoľvek, už len to, že predložím víziu, môže byť príspevkom do diskusie, ako sa má ďalej verejnoprávna služba vyvíjať,“ potvrdil Rezník.

„Ako človek, ktorý dlhodobo vníma dianie v slovenských médiách, oceňujem pozitívne veci, ktoré sa počas uplynulých rokov udiali pri revitalizácii RTVS, ale nemyslím si, že by pre samotnú RTVS bolo produktívne absolutizovať ich. Očakávam, že vízie, predkladané v projektoch všetkých uchádzačov, môžu prispieť k obnoveniu racionálnej verejnej diskusie o budúcnosti RTVS. Mnou predložený projekt predstaví RTVS ako otvorenú, profesionálnu, participatívnu a rozvíjajúcu sa inštitúciu, vedomú si svojej spoločenskej zodpovednosti,“ dodal Rezník, ktorý chce v projekte okrem iného aj zadefinovať tri kanály RTVS.

Dvojku by v prípade zvolenia prebudoval tak, aby ponúkala spravodajstvo a šport. Nový tretí kanál by mal byť cez deň pre deti a večer pre náročného diváka, podobne ako ČT Art.

Uchádzači musia predložiť projekt

Po výzve Výboru Národnej rady pre kultúru a médiá môžu kandidáti na riaditeľa RTVS posielať prihlášky do 10. mája. O deň neskôr sa budú obálky za prítomnosti členov výboru otvárať. Verejné vypočutie kandidátov je naplánované na 30. mája.

Základný návrh je, že pri rozumnom počte kandidátov bude mať každý z nich na prezentáciu 15 minút a rovnaký časový úsek bude vyčlenený na otázky. Pri väčšom počte uchádzačov sa čas zníži na desať minút. Poradie kandidátov v rámci vypočutia sa bude žrebovať, pričom v miestnosti bude len ten, ktorý práve predkladá svoj projekt. Kandidáti na tento post budú povinní k prihláške priložiť projekt riadenia a rozvoja RTVS v rozsahu od 20 do 50 strán, výpis z registra trestov nie starší ako tri mesiace či štruktúrovaný životopis.

Podľa zákona o RTVS nesmie byť kandidát na generálneho riaditeľa členom Rady RTVS, musí mať spôsobilosť na právne úkony a byť v plnom rozsahu bezúhonný. Podmienkou je aj vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a päťročná prax v oblasti riadenia. Funkcia šéfa RTVS je nezlučiteľná s funkciou prezidenta SR, poslanca NR SR, člena vlády, štátneho tajomníka, sudcu či prokurátora. Voľba nového generálneho riaditeľa RTVS sa v pléne NR SR uskutoční 22. júna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok