Dotácie na drevodomy sú podľa Remišovej nezmyselné a mali by ich zrušiť

TA3 SITA TASR
11.4.2017 12:16

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná by nemala dotovať výstavbu nízkoenergetických rodinných domov. Vyhlásila to poslankyňa za hnutie OĽaNO Veronika Remišová. Podľa rezortu si poslanci za OĽaNO dôsledne neprečítali zámer podpory.

Dotácie na drevodomy sú podľa Remišovej nezmyselné a mali by ich zrušiť
TASR

Šité na mieru

„Drevo, ktoré na Slovensku vyrastie, musí byť na Slovensku aj využité tak, aby pracovné miesta i pridaná hodnota vznikali u nás doma a nevyvážali sme ho surové do zahraničia,“ citovala Remišová slová ministerky s tým, že s nimi súhlasí. Zároveň sa pýta, prečo by mal štát z našich daní dotovať práve drevodomy a nie celý drevársky priemysel. Ako dôvod Remišová uviedla, že vedúcim služobného úradu ministerstva sa stal hneď po voľbách Jaroslav Regec, ktorý za Slovenskú národnú stranu aj kandidoval v parlamentných voľbách.

„Vlastní ako spoločník spoločnosť R.J.R., ktorá sa zaoberá výstavbou rodinných domov a bol aj jej konateľom,“ povedala Remišová s tým, že v roku 2013 už dostal dotáciu vo výške takmer 400-tisíc eur a v súčasnosti sa chce uchádzať o podporu vo výške viac ako 170-tisíc eur na nákup technológie výroby. "Ján Sitek, ktorý rovnako kandidoval za SNS v minuloročných voľbách, je spoločníkom vo firme Drevodom Orava, ktorá sa zaoberá výstavbou rodinných domov," povedala poslankyňa obyčajných ľudí. Podľa nej by výzvy na dotácie nemali byť robené na mieru straníckym nominantom.

Nie firmám, ale občanom

„Dotácie na drevodomy sú o to nezmyselnejšie, že na Slovensku majú spracovatelia ihličnatého dreva, ktoré sa používa v stavebníctve a aj na drevodomy, dlhodobo nedostatok dreva, čiže presne opačný problém, ako chce riešiť ministerka Matečná,“ povedala Remišová. Ako dodala, málo spracúvame a veľa vyvážame drevo z listnatých stromov, ktoré sa používa v nábytkárstve, a to podľa nej Matečná podporovať nechce.

"Poslanci za OĽaNO si zrejme v snahe spropagovať sa dôsledne neprečítali zámer podpory. Zámer totiž nepočíta s vyplácaním podpôr firmám, ale priamo občanom," uvádza sa v reakcii riaditeľa komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Vladimíra Michalíka. Akékoľvek spájanie s konkrétnymi firmami je podľa rezortu v tomto prípade úplne scestné.

Môže ju zrušiť alebo zmeniť

„Detaily podpory by mal rezort dať do pripomienkového konania v apríli. No vyzývame, aby túto podporu prehodnotila a tento zámer zrušila,“ uviedla Remišová. Štát nemôže podľa nej vypisovať dotačné programy podľa toho, v akej oblasti podnikajú stranícki nominanti. Vytvára sa tým nespravodlivosť a poškodzujú sa malí a strední podnikatelia. Ako spresnila, keďže momentálne je výzva v štádiu zámeru, môže ju ministerka bez problémov zrušiť alebo zmeniť.

Poslanec Gábor Grendel ako podobný príklad spomenul elektromobily, na ktorých kúpu ministerstvo hospodárstva prispieva dotáciou päťtisíc eur. Podľa neho sa ceny týchto áut pohybujú nad 20-tisíc eur, tie lepšie stoja okolo 80-tisíc eur, a ten, kto má toľko peňazí, nepotrebuje dotáciu. „Aj z drevodomov trčí, že sa našla nejaká suma, ktorú je treba minúť a je úplne jedno, komu tým pomôžeme,“ povedal. „Budeme veľmi prísne sledovať, kto sa bude o tieto dotácie uchádzať a kto ich nakoniec dostane,“ uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok