Fico urobí zmenu volebného systému len v prípade dohody s opozíciou

TASR, TA3
26.3.2012 17:21

Smer-SD uvažuje o zmene volebného systému, k takémuto kroku však pristúpi len v prípade, že na ňom bude existovať dohoda s relevantnými opozičnými subjektmi. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda Smeru-SD Robert Fico.

"Chceme s ostatnými stranami hovoriť o volebnom systéme. Je možné zmeniť ho obyčajným zákonom. Dávam prísľub, že neprijmeme zmenu volebného systému bez dohody relevantných politických strán," povedal líder Smeru-SD. Cieľom takejto zmeny by malo byť vyššie reflektovanie vôle voliča, ale napríklad aj lepšie zohľadnenie regiónov v parlamente. Na otázku, aký počet strán by Smer-SD považoval za dostatočný na dohodu o zmene volebného systému, Fico reagoval, že sa asi ťažko dosiahne rovnaká vôľa všetkých 150 poslancov, mohla by sa však nájsť ústavná väčšina, ktorá by takýto krok podporila. Smer-SD sa o ňu bude snažiť, aj keď na zmenu volebného systému potrebná nie je. "Pokiaľ nebude dohoda, nemá zmysel meniť volebný systém," zdôraznil Fico s tým, že nie je jeho cieľom meniť volebný systém tak, aby vyhovoval len jeho strane.

"Smer-SD je po diskusii o volebnom systéme a fungovaní Národnej rady SR pripravený znížiť počet poslancov," potvrdil Fico. Zároveň pripomenul, že na takýto krok ústavná väčšina potrebná je, teda môže byť realizovaný až po dohode s opozíciou.

"V stredu sa stretne Smer-SD ako strana, ktorá bola poverená zostavovaním vlády, so sociálnymi partnermi. Cieľom je požiadať o spoluprácu pri príprave Programového vyhlásenia vlády," povedal predseda Smeru-SD. "Jedna úloha, ktorú chceme zaradiť do programu, je úloha efektívneho štátu. Máme záujem zužovať okruh štátnej správy. Je to najmä rušenie špecializovanej štátnej správy na úrovni krajov. Sme pripravení hovoriť aj o určitej integrácii miestnej štátnej správy," povedal Fico s tým, že Smer-SD chce realizovať aj audit ústredných orgánov štátnej správy. "Do budúcnosti nevylučujeme ani zníženie počtu ministerstiev," uzavrel predseda Smeru-SD.

Predstavitelia opozície predbežne deklarujú, že by s podporou zníženia počtu poslancov nemusel byť problém. "So znížením počtu poslancov, samozrejme, problém nemáme, len chceme vedieť, či sa zmení volebný systém a ako," povedal dnes šéf Mosta-Híd Béla Bugár. Definitívne stanovisko môže podľa neho strana zaujať, až keď bude mať návrh konkrétnu podobu.

Podobne návrh hodnotil poslanec KDH Radoslav Procházka. Podpredseda kresťanských demokratov Pavol Abrhan podľa neho už predtým uviedol, že hnutie sa k zámeru sociálnych demokratov vyjadrí, až keď uvidí konkrétny návrh. "Ja osobne znižovanie počtu poslancov podporujem s tým, že si myslím, že zmena volebných pravidiel by nemala zostať pri tom, ale mala by pokračovať aj smerom k zvýšeniu počtu volebných obvodov a k ďalším nástrojom zvyšujúcim účasť voliča na výbere konkrétneho poslanca," komentoval svoj postoj k zámeru Procházka.

"Ja to považujem skôr len za populistické výstrelky, preto zatiaľ necítim potrebu to nejako komentovať," reagoval poslanec opozičnej SDKÚ-DS Miroslav Beblavý.

Ak by sa medializované informácie potvrdili, podporu by zámer znížiť počet poslancov zrejme dostal aj od poslancov hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti i SaS. Podpredseda liberálov Ľubomír Galko poukázal, že Smer-SD týmto návrhom preberá časť agendy SaS, ktorá dostala v referende v roku 2010 širokú podporu. "My sme radi, že Smer si postupne osvojuje naše riešenia a dúfam, že to tak bude pokračovať aj naďalej," doplnil exminister obrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok