Máme najmenej nezávislé súdy v Únii? V hodnotení EK sme na chvoste

TA3 TASR
10.4.2017 14:29

Právne systémy v členských štátoch EÚ sú čoraz efektívnejšie, vyplýva z tohtoročného porovnávacieho hodnotenia justície z dielne Európskej komisie. Slovensko má podľa tohto hodnotenia najmenej nezávislé súdy zo všetkých členských štátov.

Máme najmenej nezávislé súdy v Únii? V hodnotení EK sme na chvoste
SITA/Karol Slezáček

Efektívnejšia justícia

"Piate vydanie hodnotenia právnych systémov v EÚ potvrdzuje, že efektívna justícia je kľúčová na budovanie dôvery v podnikaní a vhodného investičného prostredia na jednotnom trhu. Vyzývam členské štáty, aby ich justičné reformy boli v súlade s právnym štátom a nezávislosťou súdnej moci," uviedla eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová.

EK sa pri každoročnom komparatívnom hodnotení právnych systémov sústreďuje na vyhodnotenie troch hlavných parametrov – efektivity, kvality a nezávislosti justície. Oproti minulým rokom prináša aktuálne hodnotenie novinky. Po prvý raz EK hodnotila aj vymožiteľnosť práva pre spotrebiteľov a dĺžku súdnych procesov týkajúcich sa prania špinavých peňazí.

Nedôverčiví Slováci

EK v hodnotení konštatuje skrátenie civilných a obchodných súdnych sporov a vo väčšine členských štátov aj limity na maximálnu dĺžku súdnych procesov a stabilnú dôveru verejnosti v nezávislosť súdnictva. Na druhej strane v hodnotení uvádza, že to neplatí vo všetkých štátoch.

Slovenská verejnosť podľa tohto hodnotenia dôveruje v nezávislosť súdov najmenej v celej EÚ. Za hlavný dôvod nedôvery oslovení respondenti aj firmy označili zasahovanie alebo nátlak vlády a politikov na súdy. Slovensko patrí medzi členské štáty s najdlhším trvaním občianskych a obchodných sporov. Na poslednej priečke v nezávislosti súdov sa Slovensko umiestnilo aj v rebríčku Svetového ekonomického fóra.

Vo februári vydala EK odporúčania, v ktorých Slovensku rovnako vyčítala nedostatky v nezávislosti súdov, príliš malý pokrok smerom k efektivite právneho systému a nízku vymožiteľnosť práva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok