Galko chce splniť záväzok voči NATO, navrhuje zmenu ústavného zákona

TA3 TASR
9.4.2017 16:40

Výdavky na obranu by sa mali každoročne zvýšiť minimálne o 0,1 percentuálneho bodu HDP, až kým Slovensko nedosiahne hodnotu dvoch percent HDP výdavkov na obranu, čo je náš záväzok voči NATO. Vyhlásil to bývalý minister obrany a podpredseda opozičnej SaS Ľubomír Galko.

Galko chce splniť záväzok voči NATO, navrhuje zmenu ústavného zákona
TASR/Štefan Puškáš

Galko vyzval na transparentnejšie a kritickejšie hodnotenie skutočného stavu Ozbrojených síl SR. "Treba sa viac angažovať v boji proti extrémizmu," povedal. Ocenil spoluprácu ministerstva obrany, opozície a mimovládneho sektora pri tvorbe strategických dokumentov, ale aj v legislatívnom princípe či v misiách.

Rezort obrany potrebuje podľa Galka zrozumiteľnejšie vysvetľovať, prečo potrebujeme ozbrojené sily a prečo obrana ako taká potrebuje viac finančných prostriedkov. Koncom januára minister obrany Peter Gajdoš vyhlásil, že rozpočet na obranu postupne narastá a tento rok dosiahne 1,18 percenta HDP. Zdôraznil, že ozbrojené sily boli dlhodobo poddimenzované až pod jedno percento. Hlavnou úlohou v tomto roku bude podľa neho príprava mechanizovanej brigády.

"Všetko je sústredené na zabezpečenie splnenia tohto cieľa. Chápem, že aj s týmito zvýšenými prostriedkami nebude úloha splnená na sto percent," doplnil Gajdoš. Minister pripomenul, že okrem iného pripravuje dlhodobý plán rozvoja OS SR, ktorý chce predstaviť v polovici tohto roka. Na základe neho má byť zabezpečený rozvoj armády. Problémy pripustil aj náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim. Podľa jeho slov v armáde je zastaraná technika a chýbajú aj zásoby. "Ale robia sa pokroky, prijímajú sa systémové opatrenia," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok