Útoky na kresťanov majú desiatky obetí, prihlásil sa k nim Islamský štát

TA3 ČTK TASR
9.4.2017 19:16

Najmenej 44 mŕtvych a vyše stovky zranených si vyžiadali dva samovražedné útoky na kresťanské kostoly v Egypte. Prezident Abdal Fattáh Sísí vyhlásil trojmesačný mimoriadny stav a nariadil okamžite rozmiestniť armádu, vojaci majú pomôcť polícii ochrániť kľúčové infraštruktúry po celej krajine.

Do krajiny sa chystá Pápež

K útokom, ktoré sa odohrali tri týždne pred plánovanou návštevou pápeža Františka v Egypte a na úvod veľkonočného týždňa, sa prostredníctvom svojej propagandistickej agentúry Amak prihlásilo radikálne hnutie Islamský štát, ktorý pohrozil ďalšími útokmi na kresťanov v Egypte. "Nech križiaci a odpadlíci vedia, že zaplatia vysokú cenu, a to krvou svojich synov," uvádza sa v internetovom vyhlásení agentúry Amák, ktorá je blízka IS.

Explózia v kostole v meste Tanta zabila podľa priebežne upresňovaných údajov ministerstva zdravotníctva 27 ľudí a desiatky sa zranili. Atentátnik, ktorý sa odpálil pred kostolom v Alexandrii, má na svedomí 17 mŕtvych a desiatky zranených.

Polícia zastavila útočníka

Útoky nastali počas Kvetnej nedele. Pápež František v kázni pri slávnostnej omši vo Vatikáne odsúdil atentáty a vyjadril sústrasť tamojšej koptskej ortodoxnej cirkvi aj celému egyptskému národu. Prvá explózia otriasla kostolom v meste Tanta asi 100 kilometrov severne od Káhiry. Kostol bol plný veriacich, výbuch nastal priamo pred oltárom, povedal hovorca ministerstva vnútra generál Tárik Atíja.

O niekoľko hodín neskôr nastal druhý výbuch pri kostole svätého Marka v druhom najväčšom egyptskom meste Alexandria. V ňom celebroval slávnostnú omšu koptský patriarcha Tavardos II. Podľa svojho tajomníka ale odišiel z kostola ešte pred útokom a je v poriadku. Ministerstvo vnútra uviedlo, že sa atentátnik opásaný výbušninami snažil preniknúť do kostola ešte počas prítomnosti patriarchu. Policajti mu v tom ale zabránili, a tak sa odpálil pred kostolom.

egypt-utok-kostol-1140-px-sita-ap_0a000002-8a82-a8e9.jpg

Ide o najnovšie zo série útokov namierených proti koptským kresťanom, ktorých v Egypte žije približne osem miliónov a tvoria tak desať percent z celkového počtu obyvateľov krajiny. Odkedy sa v Káhire ujala moci islamistická a neskôr armádou podporovaná vláda, cítia sa kopti obzvlášť ohrození a množia sa správy o útokoch a vyháňaní koptských rodín z ich dedín.

Okrem toho sa kopti sťažujú na diskrimináciu, keďže je pre nich prakticky nemožné získať vplyvné miesta v súdnictve, na vysokých školách či v policajných zložkách. Útoky si nevyžiadali zranenia ani smrť žiadneho Slováka. Potvrdil to Igor Skoček, riaditeľ tlačového oddelenia ministerstva zahraničných vecí. Rezort sa o tom informoval u Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Káhire.

Pohŕdajú životom

Podlé útoky počas sviatku Kvetnej nedele svedčia o absolútnom pohŕdaní ľudským životom. Uviedol to prezident SR Andrej Kiska v sústrastnom telegrame egyptskému prezidentovi Abdal Fattáh Sísímu v súvislosti s teroristickými útokmi v Egypte na kostoly koptských kresťanov. "Vyjadrujem úprimnú sústrasť v mene svojom, ako aj v menej občanov Slovenskej republiky trpiacim rodinám obetí. Zdieľame smútok tých, ktorí stratili svojich blízkych. Uisťujem vás o podpore Slovenska v boji proti všetkým formám terorizmu," napísal Kiska Sísímu.

Predseda parlamentu Andrej Danko označil takéto útoky za nepochopiteľné a smutné. "Útoky Islamského štátu počas omše na Kvetnú nedeľu sú nepochopiteľné a smutné bez ohľadu na miesto, hranice či štát," uviedol Danko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok