Zomrel bývalý sovietsky kozmonaut Georgij Grečko

TA3 TASR
8.4.2017 17:38

Vo veku 85 rokov zomrel bývalý kozmonaut zo sovietskej éry Georgij Grečko. S odvolaním sa na jeho pozostalých to oznámila ruská vesmírna agentúra Roskosmos. Príčina úmrtia nebola uvedená.

Zomrel bývalý sovietsky kozmonaut Georgij Grečko
TASR/AP

Grečko absolvoval v rokoch 1975-85 tri lety do kozmu, pričom celkovo strávil mimo Zeme 134 dní. Jeho najdlhším pobytom bola vyše trojmesačná misia na palube vesmírnej stanice Saľut 6. Uskutočnil i jeden výstup do voľného priestoru.

Grečko sa narodil 25. mája 1931 v Leningrade, dnešnom Petrohrade. Vyštudoval na tamojšom inštitúte mechaniky. Bol členom Komunistickej strany Sovietskeho zväzu. Kozmonautický výcvik začal v roku 1966 a stal sa palubným inžinierom.

V roku 1978 sa na vesmírnej stanici Saľut 6 stretol aj s prvým česko-slovenským kozmonautom Vladimírom Remekom. Z prostredia výskumu vesmíru odišiel v roku 1992 a prednášal fyziku atmosféry na Ruskej akadémii vied. Grečko bol spoluzakladateľom Medzinárodnej asociácie účastníkov kozmických letov. Za zásluhy mu udelili viacero vyznamenaní vrátane dvoch Zlatých hviezd Hrdinu Sovietskeho zväzu, najvyššieho vyznamenania v ZSSR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok