Slovensko a Irán rozbehnú kultúrnu spoluprácu, podpísali memorandum

TA3 SITA
8.4.2017 16:55

Minister kultúry Marek Maďarič počas pracovnej návštevy Iránu podpísal Memorandum o porozumení o kultúrnej a umeleckej spolupráci s Ministerstvom kultúry a islamského vedenia Iránskej islamskej republiky. Memorandum má platnosť dva roky. Za iránsku stranu dokument podpísal minister kultúry a islamského vedenia Seyyed Reza Salehi Amiri.

Slovensko a Irán rozbehnú kultúrnu spoluprácu, podpísali memorandum
SITA/AP

Informoval o tom referát styku s médiami ministerstva kultúry. Obe strany sa dohodli, že budú podporovať rozvoj spolupráce v oblasti kultúry s cieľom spoznať vzájomnú kultúru v oblasti literatúry, filmu, divadla, hudby, vizuálneho umenia, muzeológie, galérií, knižníc a ochrany kultúrnych pamiatok. Budú tiež podporovať prezentáciu pôvodných umeleckých diel či priamu spoluprácu divadiel.

Podporovať chcú aj spoluprácu medzi múzeami, galériami a ďalšími organizáciami pôsobiacimi v oblasti výtvarného umenia so zameraním na výmenu expertov, výstav, publikácií, plagátov, informačných materiálov a fotografií. Ministerstvá zároveň budú podporovať priamu spoluprácu v oblasti ochrany kultúrnych pamiatok oboch krajín. Národné knižnice oboch krajín si budú vzájomne vymieňať svoje zdroje, skúsenosti, informácie, knihy, časopisy, mikrofilmy, kópie rukopisov, expertov či stážistov.

Pri hudbe, remeslách a kultúrnom dedičstve si budú zmluvné strany vymieňať informácie a skúsenosti v oblasti reštaurovania historických stavieb, starobylých pamiatok, v archeologickom výskume, kognitívnom výskume a v oblasti historických múzeí. Memorandum sa dotýka aj oblasti kinematografie, kde sa obe strany zaviazali k spolupráci pri vytváraní podmienok na produkciu spoločných kinematografických diel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok